Nobelprijswinnaar Paul Krugman ziet gelijkenissen tussen de cryptomarkt en de vastgoedzeepbel van eind jaren 2000

Volgens econoom en nobelprijswinnaar Paul Krugman is een investering in cryptomunten zeker niet zonder risico’s. Hij ziet zelfs gelijkenissen tussen crypto’s en de Amerikaanse vastgoedzeepbel van de jaren 2000. Die zeepbel heeft uiteindelijk geleid tot de financiële crisis in 2007 en 2008.

Waarom is dit belangrijk?

Het gaat niet goed met de cryptomunten. Net zoals de aandelenmarkten bevinden de digitale munten zich in woelig vaarwater. Bitcoin, de grootste cryptomunt van de markt, is op dit moment zo'n 37.000 dollar waard. Dat is een verlies van 45 procent ten opzichte van het hoogtepunt in november. BTC was toen 69.000 dollar waard.

De afgelopen weken is er naar aanleiding van de crash op de cryptomarkt veel gezegd en geschreven over de digitale munten. Nu mengt ook Krugman zich in de discussie. Hij heeft altijd al een “bearish” houding gehad tegenover de cryptomarkt. Zo heeft hij in het verleden cryptomunten al vergeleken met ponzifraude.

Gelijkenissen met de vastgoedzeepbel

Deze keer heeft de econoom een nieuwe vergelijking klaar. Volgens hem zijn er “ongemakkelijke gelijkenissen” tussen de cryptomarkt en de Amerikaanse vastgoedzeepbel die verantwoordelijk was voor de financiële crisis in 2007 en 2008. In een opiniestuk voor New York Times schrijft hij dat cryptobeleggers niet altijd goed beseffen welke risico’s ze nemen.

De hypotheekmarkt was in de jaren 2000 hot business. Tijdens een periode van lage rentevoeten gaven de banken aan nagenoeg iedereen een woonlening. Vanzelfsprekend namen ze daarbij grote risico’s. Toen de vastgoedprijzen fors begonnen te dalen, waren er heel wat vastgoedeigenaars die hun financiële verplichtingen niet konden nakomen. Daar kwam nog eens bij dat de rente in de lift zat. Banken leden grote verliezen doordat de huizenbezitters de hypotheken niet konden aflossen. Al snel werd de volledige financiële sector besmet.

Zeer risicovol

Volgens Krugman wisten heel wat kredietnemers toen niet welke risico’s gepaard gingen met een vastgoedaankoop. En dat is volgens hem vandaag opnieuw het geval bij de cryptomunten. “Cryptomunten, met hun enorme prijsschommelingen die geen verband lijken te houden met fundamentele factoren, zijn zo riskant als een activaklasse maar kan zijn”, aldus de Nobelprijswinnaar.

Krugman is er echter van overtuigd dat crypto’s geen systeemrisico vormen: “Daarvoor is de waarde van de markt niet groot genoeg”, klinkt het. De hele cryptomarkt is vandaag grofweg 1,7 biljoen dollar waard, volgens gegevens van Coinmarketcap.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.