Nobele onbekende Fastly haalt Zoom in als beste ‘in uw kot’-aandeel

Lang was de videobeldienst Zoom, ook wel ‘het sociaal netwerk van de pandemie’ genoemd, de koning te rijk op de beurs. Door alle thuiswerkers gingen de inkomsten er stevig op vooruit en zo ook de beurskoers. Maar de gouden tijden zijn voorbij. De volgende is Fastly, dat diensten ‘op de rand van de cloud’ aanbiedt.

Het bedrijf ging maar een maand na Zoom naar de beurs, op 17 mei vorig jaar. Sindsdien steeg het aandeel al 230 procent, waarvan 222 procent sinds de marktencrash op 20 februari. Zoom steeg over diezelfde periode maar 159 procent en deed het dus minder goed.

Fastly biedt clouddiensten aan, maar doet meer dan puur documenten opslaan. Het laat bedrijven toe op een makkelijkere manier te communiceren met hun gebruikers door ze eenvoudig documenten te laten doorsturen en delen. Bekende klanten zijn onder andere het zakelijke chatplatform Slack en de streamingdienst Spotify. Allebei bedrijven die profiteren van thuiswerkers.

Crash

Fastly heeft een rommelig 2020 achter de rug. Op 20 februari kwam er een nieuwe CEO aan het hoofd, Joshua Bixby. Dat was net de dag dat de beurzen wereldwijd instortten en dat de coronacrisis in volle hevigheid losbarstte. Fastly ging initieel stevig omlaag terwijl Zoom maar bleef groeien, maar de cloudaanbieder kon dat snel weer rechttrekken.

Bixby heeft voorlopig niet veel meer gedaan dan crisismanagen. Tien dagen na zijn aanstelling moest hij een blogpost uitsturen om aan te kondigen dat alle evenementen werden geschrapt en iedereen moest thuiswerken. Daarna schreef hij nog twee posts, één over Covid-19 en één over de Black Lives Matter-beweging. Over zijn product nog geen woord.

38 procent groei

Maar dat betekent niet dat Fastly het niet goed doet. Volgens de jongste cijfers steeg de omzet in het eerste kwartaal van 2020 met 38 procent naar 290 miljoen dollar (256 miljoen euro). Het boekte wel een nettoverlies van 12 miljoen dollar. Het bedrijf gokt op een groei van 42 procent dit jaar.

In alle euforie moeten we wel onthouden: Fastly is 8 miljard dollar waard en komt daarmee nog niet aan de tenen van grootste concurrent Akamai, die een waardering van 16 miljard heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20