Nike Tessenderlo volledig zelfvoorzienend in energie

De site van sportartikelenfabrikant Nike in Tessenderlo kan voortaan volledig in zijn eigen energiebehoefte voorzien. Dat heeft het bedrijf gemeld nadat de werken aan de zonnecentrale op het dak van het complex werden afgerond.

Het dak van het gebouw telt in totaal 8.136 zonnepanelen. De centrale heeft een vermogen van 2,2 megawatt, waarmee ongeveer zevenhonderd gezinnen van energie zouden kunnen worden voorzien. De zonnepanelen kunnen 15 procent van de energiebehoefte van de site dekken. Samen met projecten rond windenergie, biomassa, waterkracht en geothermie zorgt de zonnecentrale ervoor dat het energieverbruik van Nike in Tessenderlo voor 100 procent uit duurzame bronnen komt. Het allerlaatste paneel van de zonnecentrale werd door Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, samen met Kurt Van Donink, general manager van het Europees logistiek centrum van Nike, aangesloten. De minister benadrukte dat Nike met het initiatief verantwoordelijk is voor de aanleg van het grootste zonnepark in Vlaanderen sinds de subsidies vier jaar geleden werden herzien.

Terugverdienperiode

Bart Tommelein voerde daarbij aan dat bij de particulieren al opnieuw een duidelijke interesse in zonnepanelen tonen en voegde eraan toe te hopen dat ook het bedrijfsleven opnieuw in grote zonneparken zal investeren. Ondernemingen hebben voor dergelijke projecten volgens de minister immers de ruimte en de mogelijkheden. Hij wees er daarbij op dat niet alle ondernemingen voor het eigen energieverbruik over grote installaties moeten beschikken, maar wel vaak over de nodige ruimte beschikken om in samenwerking met allerhande partners, zoals omwonenden of coöperaties, duurzame initiatieven op te starten. Daarnaast biedt ook het openbare domein nog belangrijke mogelijkheden voor de uitbreiding van duurzame energie. De minister maakte daarbij gewag van onder meer treinstations en schoolgebouwen, maar ook van autostrades of spoorlijnen. De kosten van de aanleg van zijn zonnecentrale zal Nike over een periode van acht jaar hebben terugverdiend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20