Nike en H&M onder vuur in China na boycot katoen uit Xinjiang

Het Amerikaanse sportmerk Nike en de Zweedse modeketen H&M liggen onder vuur in China nadat ze hun bezorgdheid hebben geuit over berichten van massale dwangarbeid door Oeigoeren bij de productie van katoen in Xinjiang.

Veel Chinezen roepen op om de merken te boycotten en verschillende beroemdheden hebben hun banden met Nike en H&M verbroken. Zo beëindigden onder meer de populaire Chinese acteurs Tan Songyun en Wang Yibo hun sponsorcontract met Nike. Die laatste zei dat hij zich kant tegen ‘elke daad om China te besmeuren’. 

Zoekopdrachten naar ‘H&M’ op China’s grootste e-commercewinkels – waaronder Alibaba – werden woensdag geblokkeerd en twee Chinese H&M-ambassadeurs kondigden aan dat ze hun contract hebben opgezegd na de beslissing van de modeketen vorig jaar om niet langer katoen uit de provincie Xinjiang te gebruiken. 

Nike besliste om dezelfde koers te varen. ‘We zijn bezorgd over berichten over dwangarbeid in, en met betrekking tot, de Xinjiang Uighur Autonome Regio (XUAR)’, schreef het sportmerk in een ongedateerde verklaring. ‘Nike koopt geen producten aan uit de XUAR en we hebben met onze contractleveranciers bevestigd dat ze geen textiel of gesponnen garen uit de regio gebruiken.’

Sancties Europese Unie

De verklaringen van H&M en Nike doken de laatste dagen weer op op sociale media na de aankondiging van EU-sancties. Afgelopen maandag nam de Europese Unie voor het eerst sinds 1989 sancties tegen China omwille van de mensenrechtenschendingen in het land. Die viseren vier Chinese functionarissen en een instelling voor hun betrokkenheid bij wandaden tegen Oeigoeren. 

De huidige hetze is volgens de BBC terug te leiden naar een recente post op sociale media door de Communistische Jeugdliga, waar jonge Chinezen de communistische basisprincipes bestuderen. ‘Geruchten verspreiden om katoen uit Xinjiang te boycotten, terwijl je ook geld wilt verdienen in China? Wishful thinking!’, klinkt het op Weibo, het Chinese Twitter.

Oeigoeren in buitenland gehackt

De Oeigoeren zijn een islamitische minderheidsgroep in het noordwesten van China. Meer dan 1 miljoen van hen worden volgens mensenrechtenorganisaties opgesloten in een uitgebreid netwerk van straf- en detentiekampen. Peking spreekt zelf van ‘opleidingscentra’ die extremisme en terrorisme moeten tegengaan. 

Facebook maakte vandaag bekend dat Chinese hackers Oeigoerse activisten en journalisten in het vizier nemen in landen als Turkije, de Verenigde Staten, Australië, Canada, Syrië en Kazachstan. De hackers gebruikten valse Facebook-accounts en maakten in sommige gevallen nieuwswebsites na die populair zijn bij Oeigoeren om hun doelwitten te verleiden op de links te klikken. Zo konden de hackers heimelijk spionagesoftware op hun computers en mobiele telefoons installeren. 

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.