China zal bijdragen aan de heropbouw van Syrië. Dat maakten de heersers van beide landen, Xi Jinping en Bashar al-Assad, bekend. Assad is op bezoek in het Chinese Hangzhou, de eerste keer sinds 2004.
Nieuwe Zijderoute China moet Beijing met Damascus verbinden

Waarom is dit belangrijk?
De Syrische burgeroorlog startte ondertussen maar liefst twaalf jaar geleden. Als reactie op het repressieve antwoord van de overheid tegen de protesterende burgers, wat uitmondde in de burgeroorlog, trof het Westen heel wat ingrijpende sancties tegen het regime van Bashar al-Assad. Ook in de eigen regio groeide Syrië uit tot de paria, toch tot afgelopen jaar. Verschillende Arabische landen zetten de deur naar een nieuwe samenwerking met het regime in Damascus open. Ook China lijkt daar wel in geïnteresseerd.In het nieuws: Syrië krijgt Chinese gebouwen en infrastructuur.
- “In het licht van de onstabiele en onzekere internationale omgeving, is China bereid om met Syrië te blijven werken in het belang van de vriendschappelijke samenwerking en het in stand houden van internationale eerlijkheid en rechtvaardigheid”, zo verkondigde Chinees president Xi Jinping in Hangzhou. In die stad gaan trouwens zaterdag de 19e Aziatische Spelen van start. Xi en al-Assad zullen de opening bijwonen.
- “China steunt Syrië’s verzet tegen buitenlandse inmenging en unilateraal pestgedrag, en we zullen Syrië’s heropbouw steunen”, vervolgde de Chinese heerser. Zo zal China vooral bijdragen aan het opnieuw opbouwen van infrastructuurwerken.
Nieuwe partner
Onderliggend: China heeft een nieuwe partner gevonden in de Nieuwe Zijderoute, het expansie- en ontwikkelingsplan van Beijing.
- Dat de historische Zijderoute, die weg die handelskaravanen namen om vanuit China het Middellandse Zeegebied te bereiken, dwars door Syrië snijdt, is dan ook geen toeval. “China wil Syrië versterken door het project van de Nieuwe Zijderoute, om een positieve bijdrage te leveren aan de vrede en ontwikkeling van de regio en de wereld”, zei Xi zelf.
- Die Nieuwe Zijderoute is China’s manier om zijn invloed in de wereld uit te breiden. Het land besteedt miljarden aan steun aan landen in Afrika, Centraal-Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Met dat geld wordt vooral de infrastructuur in die landen verbeterd: ze krijgen nieuwe (spoor)wegen, zeehavens en energiecentrales, allemaal gebouwd door Chinese bedrijven. China leent eigenlijk goedkoop geld uit aan die landen, en hoopt zo goede banden te kunnen uitbouwen.
- Dit alles is onderdeel van China’s strategie om grote delen van de wereld in de Chinese invloedssfeer te krijgen. In totaal doen nu al 68 landen mee met het Nieuwe Zijderoute-initiatief, goed voor 65 procent van de totale wereldbevolking.
(nd)