Key takeaways
- De nieuwe wetten van Queensland onderwerpen kinderen vanaf 10 jaar aan volwassen straffen voor ernstige overtredingen zoals moord, mishandeling en inbraak.
- Deskundigen waarschuwen dat strengere straffen de jeugdcriminaliteit niet effectief terugdringen en de situatie zelfs kunnen verergeren.
- De hervormingen zijn veroordeeld door internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, die stellen dat ze in strijd zijn met het internationaal recht en geen rekening houden met verdragen die de mensenrechten van kinderen beschermen.
Door wetgeving in Queensland worden kinderen vanaf 10 jaar onderworpen aan volwassen straffen voor ernstige misdrijven zoals moord, mishandeling en inbraak.
De regering beweert dat deze strengere strafrichtlijnen een direct antwoord zijn op de publieke bezorgdheid over jeugdcriminaliteit en bedoeld zijn om toekomstige overtredingen af te schrikken. Deskundigen wijzen echter op onderzoek waaruit blijkt dat strengere straffen de jeugdcriminaliteit niet effectief terugdringen en de situatie zelfs kunnen verergeren.
Internationale reacties en lokale gegevens
Internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, hebben de hervormingen veroordeeld met het argument dat ze in strijd zijn met het internationaal recht en de verdragen ter bescherming van de mensenrechten van kinderen negeren. De Liberale Nationale Partij (LNP), die in oktober de overwinning behaalde in de deelstaatverkiezingen, benadrukte dit beleid tijdens de hele campagne en gaf voorrang aan “slachtofferrechten” boven “strafrechtelijke rechten”.
In de aanloop naar de stemming beweerden beide politieke groeperingen dat Queensland te maken had met een stijging van de jeugdcriminaliteit, waardoor een hardere aanpak nodig was. Gegevens van het Australische bureau voor de statistiek laten echter een significante daling zien van de jeugdcriminaliteit in Queensland in de afgelopen 14 jaar, met het laagste geregistreerde cijfer in 2022 en sindsdien relatief stabiel gebleven.
De nieuwe wetgeving, aangeduid door de overheid als “volwassen misdaad, volwassen tijd,” introduceert strengere gevangenisstraffen voor jongeren die veroordeeld zijn voor ernstige misdrijven. Dit omvat een verplichte levenslange gevangenisstraf met een niet-vervroegde vrijlatingstermijn van 20 jaar voor moord. Voorheen was de maximumstraf voor jeugdige delinquenten die schuldig bevonden werden aan moord 10 jaar, waarbij levenslang alleen werd overwogen bij uitzonderlijk wrede misdaden.
Nieuwe wetten
Deze nieuwe wetten, die door de overheid “volwassen misdaad, volwassen tijd” worden genoemd, leggen strengere gevangenisstraffen op aan jongeren die veroordeeld zijn voor specifieke misdrijven, waaronder verplichte levenslange gevangenisstraf met een niet-vervroegde vrijlatingstermijn van 20 jaar voor moord. Voorheen was de maximumstraf voor jonge delinquenten die veroordeeld werden voor moord 10 jaar, waarbij levenslang alleen overwogen werd voor uitzonderlijk wrede misdaden.
De hervormingen schaffen ook de “detentie als laatste redmiddel” bepalingen af, die voorheen de voorkeur gaven aan niet tot vrijheidsbeneming strekkende straffen zoals boetes of dienstverlening aan de gemeenschap boven opsluiting voor kinderen. Bovendien kunnen rechters nu rekening houden met het hele strafblad van een kind bij het bepalen van hun straf.
Deskundigen en alternatieve oplossingen
De Queensland Police Union heeft de veranderingen toegejuicht als een positieve stap in de goede richting, procureur-generaal Deb Frecklington erkent dat deze hervormingen rechtstreeks in strijd zijn met internationale normen, een onevenredig grote impact hebben op inheemse kinderen en waarschijnlijk leiden tot meer jongeren die in politiecellen worden vastgehouden vanwege overvolle detentiecentra.
Premier Crisafulli beweert dat er weliswaar uitdagingen op de korte termijn zijn, maar dat zijn regering een langetermijnplan heeft om extra detentiefaciliteiten en alternatieve mogelijkheden te creëren. De Australische kindercommissaris, Anne Hollonds, bekritiseerde de veranderingen als een “internationale schande” en beschuldigde de regering van Queensland ervan bewijsmateriaal te negeren dat aantoont dat eerder contact met het rechtssysteem de kans op toekomstige ernstige overtredingen vergroot.
“Dat deze wetsvoorstellen onze meest kwetsbare kinderen raken, maakt deze schending van de mensenrechten des te weerzinwekkender,” verklaarde ze woensdag in een persbericht. Juridische experts die vorige week tijdens een parlementaire hoorzitting over het wetsvoorstel getuigenis aflegden, uitten ook hun bezorgdheid over mogelijke onbedoelde gevolgen voor slachtoffers. Ze wezen erop dat strengere straffen kunnen leiden tot minder schuldbekentenissen, waardoor er meer rechtszaken komen en de doorlooptijd bij de rechtbanken toeneemt.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!