Nieuwe tegenslag voor Libra van Facebook

Nadat het project vorige week openlijk in vraag werd gesteld door enkele partners, is er een nieuwe tegenslag voor de Libra. De G7 ziet de digitale munt van Facebook als ‘een risico voor het globale financiële systeem’.

De waarschuwing staat in een ontwerprapport van de Groep van Zeven (G7). Het document staat deze week op de agenda tijdens een bijeenkomst van de ministers van Financiën, maar de inhoud raakte nu al bekend. Hoewel de Libra er niet expliciet in vermeld staat, zijn er heel wat impliciete verwijzingen naar de cryptomunt van Facebook.

G7 ziet veel gevaren

Volgens de G7 mag geen enkel project rond stablecoins in werking treden vooraleer alle uitdagingen en risico’s op het vlak van wetgeving, regulering en toezicht zijn aangepakt. Een stablecoin is een digitale munt die gelinkt is aan een fysieke munt, zoals de dollar of de euro.

Het rapport wijst op die mogelijke risico’s. De Libra kan bijvoorbeeld de financiële stabiliteit bedreigen, als gebruikers plots hun vertrouwen verliezen in de digitale munt. Bovendien moeten de consumenten beschermd worden. En geld witwassen of terrorisme financieren moet onmogelijk zijn met de Libra.

De G7 eindigt het rapport met ene niet mis te verstane boodschap. ‘Het aanpakken van de risico’s is niet noodzakelijk een garantie dat de toezichthouders het project toestaan’, klinkt het.

Geen paniek bij Facebook

Net vandaag houdt de Libra Association zijn eerste bestuursvergadering in het Zwitserse Genève. De geldschieters moeten er de oprichtingsartikelen ondertekenen. Onder meer streamingdienst Spotify, taxi-apps Uber en Lyft en telecomprovider Vodafone werken mee.

Vorige vrijdag lieten betaalreuzen Mastercard en Visa weten dat ze uit het project stappen, door de hevige kritiek van regulatoren en politici wereldwijd. Begin oktober zegden onlinebetalingsverwerker Paypal en biedingssite eBay hun steun al op.

Facebook wenste geen commentaar te geven op het G7-rapport, maar uitvoerend directeur David Marcus liet eerder al weten dat het opzeggen van steun ‘bevrijdend’ werkt. ‘Toewijding aan onze missie is het belangrijkste. Het is beter als we nu al weten dat er een gebrek aan inzet is’, zei hij. ‘Je weet dat je met iets bezig bent als er zoveel druk opgebouwd wordt’, besloot hij.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.