De jongste uitgifte van de staatsbons was geen groot succes. Het Agentschap van de Schuld kon deze keer slechts 52,9 miljoen euro ophalen. Bij de vorige emissie hadden de Belgische spaarders nog 402,5 miljoen euro uitgeleend aan de overheid.
Key takeaways
- De Belgen hebben bij de jongste uitgifte van de staatsbons net geen 53 miljoen euro uitgeleend aan de overheid.
- Het rendement (van de eenjarige overheidsobligatie) lag lager dan bij de vorige emissies.
- Het Agentschap van de Schuld kon dit jaar in totaal 1,37 miljard euro ophalen via de staatsbons. Dat is ruim 4,5 miljard euro minder dan verwacht.
In het nieuws: De nieuwe staatsbons op één en acht jaar hebben de staatskas met 52,9 miljoen euro gevuld. Dat laat het Agentschap van de Schuld weten.
- De eenjarige overheidsobligatie bracht 41,7 miljoen euro in het laatje en de achtjarige versie iets meer dan 11 miljoen euro.
- Er werd via de dienst van de Grootboeken 18,9 miljoen euro belegd in de staatsbon. De overige 33,95 miljoen euro stroomde via de banken naar het schuldpapier.
Minder populaire staatsbons
Duiding: Bij de vorige uitgifte kon de overheid ruim 400 miljoen euro ophalen met de staatsbons. Waarom waren die deze keer veel minder populair?
- Om te beginnen, viel de vorige uitgifte samen met de vervaldag van de fiscaalvriendelijke eenjarige staatsbon, ook wel de Van Peteghem-bon genoemd. Toen kwam er bijna 22 miljard euro aan spaargeld vrij. Er was met andere woorden veel kapitaal beschikbaar dat een nieuwe bestemming nodig had. Logisch dat een deel opnieuw zijn weg vond naar de staatskas.
- Voorts brachten de staatsbons ook minder op dan in september. De eenjarige staatsbon ging bijvoorbeeld gepaard met een rente van 1,54 procent netto. Wie in september zijn geld een jaar uitleende aan de staat, kreeg nog een nettovergoeding van 1,925 procent
- Meer zelfs, deze keer waren er maar liefst dertig spaarboekjes die meer geld opbrachten dan de kortlopende overheidsobligatie. Dat was ooit anders.
Opgemerkt: De schatkist was er eerder dit jaar van overtuigd dat de staatsbons in 2024 maar liefst 6 miljard euro zouden opbrengen. De teller blijft uiteindelijk steken op 1,37 miljard euro.
- Er werd er toen wel van uitgegaan dat de regering bij de uitgifte in september, net zoals een jaar eerder, de roerende voorheffing zou verlagen van 30 naar 15 procent. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, waardoor het nettorendement lager lag dan verwacht.
- Door het tegenvallende succes van de staatsbons zal de overheid via schatkistcertificaten geld lenen bij professionele beleggers, zoals banken en verzekeraars.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.