Nieuwe smartphonebatterij gaat een week mee

Het Britse bedrijf Intelligent Energy, een spin-off van de Loughborough University, heeft een brandstofcel ontwikkeld die gedurende één week een smartphone van elektriciteit kan voorzien. Dat hebben woordvoerders van het bedrijf tegenover Britse media bekend gemaakt. De onderneming heeft een prototype gebouwd van een smartphone die met zijn energie-technologie is uitgerust.

Het enige verschil met een traditionele smartphone is de inbouw van een aantal kleppen die moeten toelaten dat overtollig water, door de batterij geproduceerd, zou kunnen ontsnappen. Volgens een aantal bronnen zou Intelligent Energy een samenwerkingsverband hebben met de Amerikaanse smartphone-fabrikant Apple.

De brandstofcel creëert energie op basis van de interactie tussen waterstof en zuurstof. Daarbij worden hitte en water als bijproducten gecreëerd. Het Britse bedrijf verwacht dat de markt voor zijn technologie een waarde van ongeveer 300 miljard dollar per jaar zou kunnen bereiken.

Wel wordt opgemerkt dat Intelligent Energy tot nu toe nog geen commercieel leefbare versie van de batterij op de markt heeft kunnen brengen. Volgens de onderneming zal het zelfs nog enkele jaren duren vooraleer de technologie commercieel kan worden gelanceerd. Een marktintroductie zou bovendien alleen mogelijk zijn indien een aantal partners zou beslissen in de technologie te investeren.

Commerciële toepassingen

Brandstofcellen worden vaak omschreven als een mogelijke oplossing voor potentiële energieproblemen. De technologie zou ook in autobatterijen kunnen worden toegepast, maar tot nu toe is men er nog altijd niet in geslaagd om toepassingen te commercialiseren.

De smartphone is voor de meeste consumenten een cruciaal gebruiksvoorwerp geworden, maar de apparaten worden steeds kleiner en dunner, waardoor de producenten van de traditionele lithium-ion batterijen voor grote uitdagingen worden geplaatst.

Niet alleen het design van de telefoon, maar ook de toename van het aantal functies die veel energie opeisen, zoals videotelefoon en mobiele televisie, putten de batterijen snel uit.

Er wordt in verschillende richtingen gedacht om een antwoord te vinden voor het energie-probleem. Het Amerikaanse bedrijf Nikola Labs werkt met de warmterecuperatie van het apparaat, waarbij opnieuw energie wordt gegenereerd en in de batterij wordt opgeslagen.

Aan de Stanford University is men erin geslaagd een batterij te bouwen die een smartphone in minder dan zestig seconden kan opladen. Het Israëlische bedrijf StoreDot heeft een technologie ontwikkeld om een brandstofcel op dertig seconden op te laden. De Israëlische onderneming hoopt volgend jaar met een massaproductie te kunnen starten. (mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.