Met Yvan Verougstraete kreeg Les Engagés recent een nieuwe partijvoorzitter. Hij krijgt daarbij de taak om de goede lijn van de meest recente verkiezingen door te trekken. Dat is nochtans allerminst eenvoudig voor iemand die nog maar drie jaar in de politiek zit.
Key Takeaways
- Yvan Verougstraete verliet drie jaar geleden de bedrijfswereld voor de politiek.
- Eerder deze maand volgde hij Maxime Prévot op als voorzitter van Les Engagés.
- In die taak wil hij de komende jaren blijven vechten voor wat hij staat om zo te zorgen dat zijn partij kan blijven wegen op het bestuur.
Yvan Verougstraete is eerder deze maand – als enige kandidaat – verkozen als nieuwe voorzitter van Les Engagés. Hij volgt daarmee Maxime Prévot op, nadat die recent de functie van minister voor Buitenlandse Zaken kreeg.
Het was diezelfde Prévot die enkele jaren geleden Verougstraete naar Les Engagés haalde. Hij wilde namelijk met de hulp van de topondernemer – als oprichter en CEO van Medi-Market – het in crisis verkerende cdH er bovenop helpen.
Algemeen belang
Dat lukte, want Les Engagés kende een zeer sterk resultaat op 9 juni 2024 en zit sindsdien zowel in Wallonië als federaal aan de macht. Het is nu aan Yvan Verougstraete om die goede lijn door te trekken. “Ik krijg vaak de vraag waar Les Engagés voor staan. Voor mij is dat in de eerste plaats werken aan het algemeen belang”, zegt hij over zijn partij in gesprek met De Standaard.
Verougstraete wijst daarbij als voorbeeld naar de pensioenhervorming van Arizona. “De komende vijf jaar is er 14 miljard euro extra nodig. Veertien miljard! Dat zal een inspanning van iedereen vergen”, klinkt het. “Onlangs zei iemand me nog dat ik het beter anders zou aanpakken. ‘Anders zal straks iedereen kwaad op je zijn, Yvan. Je kunt beter een aantal groepen ontzien en tonen dat jij hun grootste verdediger bent.’ Maar zo werkt het niet. Als je rechtvaardig wilt zijn, moet je iedereen betrekken, en dus iedereen een beetje pijn doen. Vanuit het standpunt van politieke marketing is dat niet het beste standpunt, dat besef ik.”
Tien jaar in de politiek
Met de bedrijfswereld vers in zijn achterhoofd is het voor Verougstraete nog vaak aanpassen in de politiek. “Wanneer je als bedrijfsleider naar de raad van bestuur moet met een begroting die niet klopt, dan ben je echt niet op je gemak. Ik sta ervan versteld dat de bevolking daar niet meer een issue van maakt. De monitoring van de begroting moet wat mij betreft echt veel preciezer gebeuren. Want dit gaat niet om het geld van de overheid, dit gaat om het geld van alle Belgen”, legt hij uit.
Voor Yvan Verougstraete is zijn tijd in de politiek dan ook beperkt. “Maximum tien jaar. Dat is altijd mijn ingesteldheid geweest. Ik hou van nieuwe uitdagingen en in zo’n periode kun je het beste van jezelf geven. (…) Anders begin je te plafonneren”, besluit hij.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!