Nieuwe obligatielening moet contentproductie Netflix helpen financieren

Streamingdienst Netflix wil met de uitgifte van obligaties een bedrag van 2 miljard dollar ophalen. De nieuw financiële middelen zijn nodig om aanvallen van bestaande en nieuwe concurrenten af te weren. Netflix maakte immers bekend de opbrengst van de lening te zullen gebruiken voor de ontwikkeling, creatie en productie van nieuwe content. Ook acquisities zouden tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Netflix was op de streamingmarkt tot nu toe de dominante partij. Nu dreigt met Apple TV+ en Disney+ echter een sterke concurrentie. Deze twee nieuwkomers bieden alvast goedkopere formules aan dan het maandabonnement van Netflix.

Beide nieuwe services maken in november hun debuut. Daarbij kunnen ze van een aantal bekende titels, regisseurs en acteurs gebruik maken om de aandacht van het publiek te trekken.

Nieuwe wereld

Op dit ogenblik komt de concurrentie voor Netflix vooral van Amazon en Hulu. In de toekomst zullen echter onder meer ook nog AT&T en Comcast met een nieuw streamingaanbod komen.

“Netflix wordt vanaf het vierde kwartaal van dit jaar met een compleet nieuwe wereld geconfronteerd,’ zegt Eric Haggstrom, analist van eMarketer daarover.

Ook Netflix zelf erkent dat de nieuwe concurrentie een invloed op de markt zal hebben. ‘Aan het debuut van deze nieuwe spelers wordt grote ruchtbaarheid gegeven,’ aldus het bedrijf. ‘Deze situatie kan op korte termijn mogelijk enige impact hebben op onze groei.’

62 nieuwe titels

Om die nieuwe concurrentie het hoofd te bieden, breidt Netflix zijn programmering tijdens het laatste kwartaal van dit jaar met 62 nieuwe titels uit. In totaal zal het bedrijf dit jaar ongeveer 15 miljard dollar in content investeren. Om die projecten te financieren, moet Netflix echter op externe financiering beroep doen. Daarom gaat het bedrijf opnieuw over tot de uitgifte van een obligatielening.

Daarmee volgt Netflix een strategie die het bedrijf ook in het verleden gebruikte. Op die manier had Netflix midden dit jaar echter al een schuldenlast van 12,43 miljard dollar opgebouwd, tegenover 10,36 miljard dollar eind vorig jaar.

Inmiddels heeft Netflix de voorbije vijf jaar al acht keer tot de uitgifte van een obligatielening van minstens 1 miljard dollar beslist. In april dit jaar was daarbij nogmaals 2,2 miljard dollar opgehaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20