Nieuwe Mac Book laptops komen met blanco toetsenbord

Het Amerikaanse technologieconcern Apple wil breken met het traditionele computerklavier. De computers van het bedrijf zullen daarom niet langer standaard met een Qwerty-klavier worden uitgerust.

In de toekomst zullen de apparaten van het bedrijf met elk mogelijk toetsenbord kunnen worden uitgerust, samen met een onbeperkt aantal speciale commando’s en emoji’s. Dat hebben een aantal insiders bevestigd. De eerste MacBook met een blanco klavier zou over twee jaar op de markt worden gebracht. De technologie werd ontwikkeld door het Australische bedrijf Sonder Design, dat wordt ondersteund door Foxconn Technology Group, één van de grote onderaannemers van Apple. De voorbije jaren zijn al een aantal gelijkaardige initiatieven op de markt gebracht. Eén van de voorbeelden was het klavier Optimus Popularis van de Russische ontwikkelaar Lebedev. De consument diende voor het toetsenbord echter een bedrag van meer dan 1.000 dollar te betalen. Daardoor is de Optimus Popularis niet echt geschikt voor de massamarkt.

Meerwaarde

Verwacht wordt dat de nieuwe ontwikkeling vooral interessant zou kunnen zijn voor consumenten die geregeld meer dan één schrijftaal moeten hanteren, maar ook zou de technologie belangrijke voordelen kunnen bieden voor gebruikers van software met gespecialiseerde commando’s. “Voor de dagelijkse consument zou het nieuwe klavier bovendien de mogelijkheid kunnen bieden hun communicaties met emoji’s en andere symbolen op te smukken,” benadrukt Eva Dou, Chinees technologiecorrespondent van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. “De technologie zou Apple anderzijds kunnen helpen de interesse van het publiek in een verouderende productielijn te behouden. Voor Foxconn zou het project een hefboom kunnen zijn om producten met een hogere waarde te creëren en zijn assemblagelijnen te diversifiëren. De productie van geavanceerde componenten levert immers hogere winstmarges op.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20