Nieuwe generatie ‘superjachten’ verlegt alle grenzen

De moderne superjachten zijn onvergelijkbaar met wat pakweg 15 jaar geleden beschikbaar was. Onder impuls van een nieuwe generatie superrijken zijn de grenzen van wat deze vaartuigen kunnen daarbij steeds verder verlegd. 

Het was Paul Allen, die samen met Bill Gates het softwarebedrijf Microsoft oprichtte, die in 2003 de trend startte met zijn 126 meter lang jacht Octopus. Maar de nieuwste schepen worden gebouwd voor een ander soort rijke klanten: “ontdekkingsreizigers”, die Noordpoolexpedities ambiëren, eerder dan hun vakanties door te brengen voor de kusten van Monaco, Portofino of Kroatië.  

Weg van de traditionele jetset

Volgens experts zijn de bestellingen voor deze soort “avontuurlijke” superjachten de voorbije 5 jaar sterk toegenomen. Steeds meer en ook steeds jongere superrijken verlangen ernaar de plekken te ontvluchten waar de jetset een woord  traditioneel zijn zomers doorbrengt. Daarom moeten ook de schepen aan nieuwe eisen voldoen: versterkte rompen, grotere brandstoftanks en eco-vriendelijke besturingssystemen. Goedkoop zijn ze niet, met prijzen die starten vanaf 50 miljoen euro. Maar geld is meestal geen issue.

De Noordpool en Antarctica verkennen

Vorige maand onthulde de Noorse ontwerper Kurt Strand  een concept van een 122 meter lang en zes verdiepingen tellend jacht, dat geschikt is om de Noordpool te verkennen. Het schip telt 48 kajuiten, een landingsdek voor helikopters, een zwembad, een bioscoop en vaart op milieuvriendelijke brandstofcellen.

Dan is er een jacht van Gill Schmid Design in New York. Dat bedrijf heeft plannen voor een 90 meter lang ‘explorer’-jacht genaamd Taboo (foto boven), met als meest opvallende kenmerk een glazen zwembad dat zich doortrekt tot op het lager dek en zo een ‘aquarium’-look creëert.


© Gil Schmid Design

De Londense scheepsmakelaar Edmiston verkoopt dan weer de 82 meter lange Kilkea (foto onder), gebouwd op de romp van een oud containerschip. De Kilkea wordt aangedreven door een elektrische dieselmotor en kan 30 dagen lang door licht bevroren wateren varen zonder te worden bevoorraad. Het schip zou om en bij de 60 miljoen euro kosten.

Volgens Sir Ian Collett, directeur van de Britse Ward & McKenzie Yacht Consultancy, is de vraag naar superjachten vanwege de nieuwe generatie de voorbije 3 tot 5 jaar steeds verder gegroeid. Kopers zijn voornamelijk ‘mensen die zich graag afzonderen van de jetset en de wereld willen verkennen’:

“Er is een groep rijke avonturiers die niet alleen in Saint Tropez of Portofino gezien willen worden, maar de wereld willen verkennen en naar het Noordpoolgebied en Antarctica willen gaan of de Afrikaanse kust willen afvaren.”


© Edmiston

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20