We gaan naar de digitale euro. De EU werkt er al eventjes aan en het zou voor meer digitalisering, synergie en veiligheid moeten zorgen. Thomas Spaas, oprichter van advocatenkantoor Consysta en expert op het vlak van fiscaliteit, cryptocurrency en blockchain, gaf een woordje uitleg aan Business AM.
Beluister hier het interview met Thomas Spaas:
De essentie: De digitale euro moet ervoor zorgen dat “iedere Europeaan een soort digitale wallet kan openen. Daarop zullen dan digitale euro’s komen. Het lijkt een beetje op de bankrekening die we vandaag hebben. Maar wat er zich onder de motorkap afspeelt, is helemaal anders”, stelt Spaas.
- Vandaag gaan alle euro’s die je digitaal uitgeeft via de bankrekening van jouw bank. Nu is de bedoeling dat die digitale euro’s rechtstreeks bij de centrale bank gecontroleerd worden. Hierdoor is de tussenstap van een bank niet meer nodig.
- De Europese Centrale Bank (ECB) wil dat dit naast de fysieke euromunten blijft leven.
- Heeft een nieuw systeem naast reeds bestaande betaalmanieren wel zin? “Enkel vanuit de centrale banken is men enorm fan, want het geeft hen extra tools zoals de hoeveelheid geld verminderen of vermeerderen naargelang het haar uitkomt.”
- En dan komen we tot de waarde van zo’n munt. “De waarde van zo’n munt hangt af van het vertrouwen dat de mensen erin hebben en ook van factoren zoals inflatie enzovoort.”
- “Het is een grote misvatting om dit met Bitcoin te vergelijken, waar je dus de munten controleert. Hier is het echt de centrale bank die de touwtjes in handen heeft”, beklemtoont Spaas nog.
(nd)