Nieuwe Boeing heeft plooibare vleugels

In de Verenigde Staten heeft de Federal Aviation Administration (FAA) aan vliegtuigbouwer Boeing toestemming gegeven om een aangepaste versie van het model B777 op de markt te brengen. Het aangepaste ontwerp voorziet vleugeltippen die na de landing omhoog kunnen vouwen, zodat het vliegtuig op de luchthaven gemakkelijker kan manoeuvreren.

De nieuwe B777X beschikt dan ook over de grootste vleugels die Boeing ooit voor zijn vliegtuigen heeft gebouwd. De B777X is uitgerust met twee motoren en is voorzien om meer dan vierhonderd passagiers te kunnen vervoeren. Het toestel is ook het enige commerciële straalvliegtuig dat op grote schaal met scharnierende vleugels wordt uitgerust.

Veiligheidsnormen

Omdat een dergelijke technologie in de commerciële luchtvaart nog niet werd gehanteerd, dienden de Amerikaanse regulatoren voor de marktintroductie van de B777X dan ook een volledig dossier nieuwe ontwerpnormen samen te stellen. Onder meer werd erop gewezen dat de scharnieren een groot aantal potentiële veiligheidsnormen zouden kunnen creëren.

Daarbij wordt opgemerkt dat de voorbije decennia een aantal crashes moesten worden geregistreerd omdat piloten hadden nagelaten bij het opstijgen een aantal bewegende componenten van de vleugels in de juiste positie te zetten. Dat zou volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit ook met de nieuwe vleugeltips van de B777X kunnen gebeuren.

“Er moeten dan ook meerdere automatische waarschuwingssystemen worden voorzien om te beletten dat piloten zouden proberen op te stijgen zonder de vleugeltips in hun geschikte positie te hebben gezet,” aldus de Federal Aviation Administration. “Boeing moet ook aantonen dat de vleugeltips tijdens de vlucht nooit per ongeluk kunnen worden ontgrendeld, terwijl het tevens onmogelijk zou moeten worden gemaakt dat de scharnier-mechanismen door bepaalde krachten zouden kunnen worden ontgrendeld.”

Tevens werd nog gesteld dat de vleugels op de grond bestand moeten zijn tegen windstoten tot 120 kilometer per uur.

Koolstof

Terry Beezhold, hoofd projectontwikkeling bij Boeing, wijst erop dat de vleugels van het toestel zullen worden vervaardigd uit koolstofvezels, die sterker en lichter zijn dan het traditionele metaal. Hierdoor kan de vleugel met 7 meter worden verlengd.

Op de meeste luchthavens zouden de langere vleugels echter voor problemen kunnen zorgen. De luchthaveninstructuur is op dergelijke afmetingen immers niet afgesteld. “Daarom werd een scharnierende vleugel ontwikkeld,” benadrukt hij. “Op die manier kan tijdens de vlucht worden geprofiteerd van de extreem lange en efficiënte overspanning, terwijl het toestel toch op elke luchthaven welkom blijft.”

Door de nieuwe vleugel wordt de B777X ook het grootste vliegtuig van Boeing. Tot nu toe werd die titel door de B747-8 gedragen. Met een totale spanwijdte van 235 voet (71,5 meter) moet het Amerikaanse vliegtuig alleen de Airbus A380 voor zich dulden. De A380 heeft een spanwijdte van 262 voet (79,9 meter).

Op een aantal luchthavens moesten echter belangrijke aanpassingen worden gedaan om superjumbo van Airbus te kunnen ontvangen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20