Nieuwe berekeningswijze voor elektriciteitsfactuur: zo kan u besparen

Op 1 januari 2022 wijzigt de manier waarop de netkosten op de elektriciteitsfactuur berekend worden. Dat heeft de Vlaamse energieregulator Vreg beslist. De redactie van Business AM legt uit wat er precies verandert.

Waarover gaat het? Door de alomtegenwoordigheid van zonnepanelen en de trend om steeds meer elektriciteit te verbruiken (om bijvoorbeeld elektrische wagens op te laden), bestaat de vrees dat er steeds meer verbruikspieken zullen volgen. Daarom heeft de Vlaamse energieregulator de bepaalde tarieven fundamenteel herdacht. Het gaat hier dan om de kosten en de heffingen voor de uitbating van het distributienet, niet over de concrete aankoop van elektriciteit.

Belangrijk? De Vlaamse energieregulator roept vanaf januari 2022 een capaciteitstarief in het leven. Dat moet ervoor zorgen dat gezinnen en bedrijven hun verbruik veeleer spreiden doorheen de dag. Stroompieken betekenen namelijk een grote belasting voor het net en kunnen tot grote kosten leiden, als het elektriciteitsnet bijvoorbeeld structureel aangepast moet worden met zwaardere en duurdere kabels.

De spelregels

Wat is het capaciteitstarief? Momenteel worden de netkosten berekend op basis van wat een gebruiker in één jaar aan stroom verbruikt. Binnenkort zal de maximumcapaciteit de doorslag geven, dat is de hoeveelheid stroom die een gezin of bedrijf op een piekmoment afneemt. Als u tegelijkertijd uw Tesla oplaadt, de vaatwasmachine aanlegt, een droogkast in gang steekt én een duik neemt in uw jacuzzi, dan zal uw netkost stijgen.

Meer betalen, dus? Niet per se. Als u uw energieverbruik netjes spreidt doorheen de dag, gaat uw factuur dan weer omlaag. De Vreg beweert dat de nieuwe berekeningsmethode tot een besparing van 50 euro per jaar kan leiden, op een totale factuur van 852 euro. De regulator gaat daarbij uit van een maandpiek van 3,15 kilowatt, wat momenteel het gemiddelde is bij Vlaamse gezinnen.

Hoe berekent de Vreg mijn piekverbruik? Per maand wordt gekeken naar het kwartier met het hoogste verbruik. Stel dat u gemiddeld rond de 2 kilowatt schommelt, maar opeens een etentje organiseert – met muziek, een oven voor hapjes, een friteuse voor het hoofdgerecht, en ga zo maar door – waarbij u de 5 kilowatt aantikt, dan geldt dat als uw piek. Op jaarbasis wordt het een gemiddelde van de pieken in de afgelopen twaalf maanden.

Speciale gevallen

Analoge meter? Bovenstaand systeem komt er enkel voor digitale meters, die de pieken kunnen registreren. Wie een analoge meter heeft, krijgt een forfait toegeschoven. Dat minimumbedrag komt overeen met een piekverbruik van 2,5 kilowatt, ook als die piek in de feiten nooit bereikt wordt. Wie nu een heel laag jaarverbruik kent, zal dus vanaf 2022 een stukje meer betalen.

Tweede verblijf? Wie over een optrekje aan de kust beschikt, zal zijn energiefactuur bijna zeker zien stijgen. Dat heeft te maken met het hierboven besproken minimumtarief. In de maanden dat u er niet verblijft, zal de Vreg u een piekverbruik van 2,5 kilowatt aanrekenen, zelfs als er dus geen elektriciteitsverbruik is. De gedachte is dat de stroomkabels naar een tweede verblijf even duur zijn als een gewone woning, of er nu elektriciteit door stroomt, of niet.

Zonnepanelen? Eigenaars van zonnepanelen moeten het capaciteitstarief ook betalen. Overdag kan de installatie ervoor zorgen dat de piek lager ligt, maar ’s avonds zullen pieken wel doorwegen. Ook zullen de zonnepanelenbezitters op termijn moeten betalen als ze hun opgewekte energie op het net steken. Die plannen staan momenteel on hold, omdat er een rechtszaak loopt bij het Grondwettelijk Hof.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.