Vanaf vandaag kan je je belastingaangifte versturen: wat moet je weten?

Vanaf vandaag kan je je belastingaangifte versturen: wat moet je weten?
Belastingbrief – (Photo by HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

Je kunt vanaf vandaag je belastingaangifte indienen. De Vlaamse aangifte telt deze keer 839 codes. Dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, merkt op dat zo’n 80 procent van de burgers maximaal twintig codes moet invullen.


Key takeaways

  • Het aantal codes in de Vlaamse belastingaangifte is gestegen van 833 naar 839. In 2024 was dat aantal nog met tien afgenomen.
  • Wie de aangifte op papier invult, heeft tot en met 30 juni de tijd om die te bezorgen aan de belastingdienst. De deadline wordt opgeschoven tot 15 juli voor wie kiest om de aangifte te doen via MyMinfin.
  • Er verandert dit jaar onder meer iets voor wie van het werk een fietsvergoeding of bedrijfsfiets krijgt.

In het nieuws: Jambon heeft vandaag de nieuwe belastingaangifte voorgesteld.

  • Tot wanneer heb je de tijd om de aangifte aan de fiscus te bezorgen? De deadline is afhankelijk van de manier waarop je je fiscale gegevens doorspeelt aan de fiscus. Wie de aangifte op papier invult, heeft tot en met 30 juni de tijd om die te bezorgen aan de belastingdienst. De deadline wordt opgeschoven tot 15 juli voor wie kiest om het elektronisch te doen via MyMinfin. Aangiftes met specifieke inkomsten, zoals zelfstandige inkomsten en buitenlandse beroepsinkomsten, kunnen tot 16 oktober worden opgestuurd naar de FOD Financiën.
  • De Vlaamse aangifte telt 839 codes. Dat zijn er zes meer dan vorig jaar. Ook de Waalse aangifte is met eenzelfde aantal codes uitgebreid. De Brusselse aangifte telt zeven codes extra.
    • In 2024 was het aantal codes in de Vlaamse aangifte nog afgenomen van 843 naar 833. Ook de Waalse aangifte telde toen tien codes minder.
  • In de aangifte van dit jaar konden 24 codes geschrapt worden, omdat enkele fiscale maatregelen uitdoofden. 30 codes doen tegelijk hun intrede. De nieuwe fiscale maatregelen hebben betrekking op overuren, de werkbonus, flexi-jobs, fietsvergoedingen en belastingkredieten.
  • Jambon relativeerde maandag bij de voorstelling van de aangifte de omvang van het document. “Liefst 83 procent van alle belastingplichtigen moet minder dan 20 codes invullen”, zei hij.
  • De minister liet ook weten dat 57 procent van de burgers een Voorstel van Vereenvoudigde Aangifte (VVA) krijgt.
    • Als je een VVA ontvangt, controleer je best of alle gegevens kloppen. Als je akkoord gaat met het VVA-formulier, moet je helemaal niets doen. Liefst 92 procent van de ontvangers van een VVA wijzigt niets aan de aangifte.

Wat is er nieuw in de belastingaangifte?

Details: Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de personenbelasting.

  • Mensen met een laag inkomen hebben recht op een werkbonus. Daar komt nog eens bij dat je die bonus fiscaal in mindering kunt brengen. Het gaat hier om een fiscale korting van 33,14 procent van het bedrag van de werkbonus. Sinds het inkomstenjaar 2024 geeft de jobbonus gedeeltelijk recht op een verhoogde korting van 52,54 procent voor mensen met een zeer laag inkomen.
  • Wie een flexi-job doet, moet de inkomsten voortaan delen in de personenbelasting. Die zijn voor het inkomstenjaar 2024 fiscaal vrijgesteld tot 12.000 euro (op voorwaarde dat ze daadwerkelijk zijn onderworpen aan de bijzondere bijdrage van 28 procent die op sociaal vlak is verschuldigd). Die beperking geldt niet voor gepensioneerden.
    • Als je meer verdient, moet de werkgever op het gedeelte dat het maximumbedrag overschrijdt de bedrijfsvoorheffing inhouden. Wanneer je bij meerdere werknemers een flexi-job doet, zal de fiscus bij de berekening van de eindbelasting de verschuldigde taksen inhouden.
  • Vanaf dit aanslag is een fietsvergoeding enkel nog vrijgesteld van de personenbelastingen als die forfaitair wordt uitbetaald. De vrijstelling van de fietsvergoeding is in dat geval beperkt tot een bedrag van 35 cent per kilometer, met een absoluut plafond van 3.500 euro. Als je ervoor kiest om de werkelijke kosten op te nemen in de aangifte heb je niet langer recht op die vrijstelling.
    • Ook wanneer je een bedrijfsfiets hebt, geniet je van een vrijstelling als je genoegen neemt met een kostenforfait. Als je ervoor kiest om jouw werkelijke beroepskosten te bewijzen, dan mag je de kosten van jouw woon-werkverplaatsingen met de fiets ramen op 0,35 euro per afgelegde kilometer. In dat geval verdwijnt dus de fiscale vrijstelling.
  • Het fiscale gunstregime voor auteursrechten werd eind 2022 hervormd. Vorig jaar was er een tijdelijke overgangsregeling voor wie niet langer in aanmerking komt voor het systeem, zij het in beperkte vorm. Die is er voor inkomsten in 2024 niet meer, waardoor de specifieke aangifterubriek voor de overgangsregeling is geschrapt.
    • Wie wel nog recht heeft op de auteursrechten moest vorig jaar deze verdeelsleutel gebruiken: 60 procent beroepsinkomen en 40 procent auteursrechten. Sinds dit inkomstenjaar is dat 70/30.

Hulp bij invullen belastingaangifte

Ook dit: Wat als je hulp nodig hebt bij het invullen van de belastingaangifte?

  • Wie vragen heeft over het aangifteformulier of over specifieke codes kan telefonisch terecht bij experts van de belastingadministratie. De telefonische ondersteuning is alleen beschikbaar tijdens de kantooruren, van 9 tot 17 uur. Dat kan op het lokale telefoonnummer van de belastingdienst dat vermeld is op uw aangifte.
  • Wie uitgebreide hulp nodig heeft, kan een afspraak maken voor telefonische ‘invulhulp op maat’. Die service loopt van 5 mei tot eind juni. De belastingadministratie heeft hiervoor zelf al 63.000 burgers gecontacteerd, op basis van de lijst van mensen die vorig jaar invulhulp hebben gevraagd en gekregen.
  • Wie telefonische hulp niet ziet zitten, kan terecht op een van de honderden zitdagen die in de komende weken door de gemeentebesturen of OCMW’s lokaal worden georganiseerd.

Geen boete bij onopzettelijke fout

Extra tip: Wat als je een fout maakt bij het invullen van de belastingaangifte?

  • Het kan gebeuren dat je bij het invullen van een belastingaangifte een fout maakt. In dat geval mag de fiscus je een boete geven, ook al was de fout niet met opzet. Dat zegt het hof van beroep in Antwerpen.
  • De regering liet onlangs wel weten dat die regeling aangepast gaat worden. En Jambon bevestigde dat bij de voorstelling van de nieuwe belastingaangifte. “Mensen kunnen altijd een fout maken. Je moet er dan niet automatisch van uit gaan dat dat een fout is met slechte bedoelingen. Het is allemaal complex dus we gaan ervan uit dat mensen zich dan gewoon vergist hebben. Natuurlijk, als men dezelfde fout een aantal keren opnieuw maakt, zijn er indicaties dat het eventueel over fraude zou kunnen gaan”, aldus de minister.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.