Nieuwbouw op plan raakt steeds moeilijker verkocht

Nieuwbouw op plan raakt steeds moeilijker verkocht
Nieuwbouw – Getty Images

De Belgen kopen liever geen huis meer die nog gebouwd moet worden. Dat blijkt uit cijfers van de vastgoedmakelaar Heylen Vastgoed. Hoe dan ook doet de verkoop van nieuwbouw het in het algemeen niet goed.


Key takeaways

  • De Belgen staan niet langer te springen om een huis te kopen dat nog gebouwd moet worden. Twee jaar geleden was 75 procent van de verkochte nieuwbouw nog een woning op plan. Vandaag is dat slechts 10 procent.
  • De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) laat weten dat de verkoop van nieuwbouw het in het algemeen niet goed doet. Dat komt onder meer door de gestegen rente.

In het nieuws: Woningen die nog gebouwd moeten worden, raken almaar moeilijker verkocht. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van Heylen Vastgoed.

  • Die gegevens tonen aan dat nieuwbouw op plan nog maar goed is voor 10 procent van alle verkochte nieuwbouw. In 2022 was dat nog 75 procent.
  • Nochtans heeft zo’n bouwproject een grote troef voor de kopers: zij kunnen tijdens het bouwproces allerlei keuzes over de woning maken.
  • Daar staat wel tegenover dat de nieuwbouw in schijven moet worden afbetaald naarmate de bouw vordert. En dat schrikt veel kopers af. Velen betalen intussen ook huur, of lossen de lening van hun huidige woning af. De twee combineren is niet voor iedereen financieel haalbaar.

Meerdere redenen waarom nieuwbouw aan populariteit inboet

Ook dit: Olivier Carrette, de gedelegeerd bestuurder van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS), merkt tegenover De Tijd op dat de verkoop van nieuwbouw het in het algemeen niet goed doet.

  • “We zien een daling van 15 tot 20 procent in de verkoop van nieuwbouwvastgoed”, klinkt het.
  • Daar zijn volgens de expert verschillende redenen voor:
    • Allereerst is er de gestegen rente door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Zo was de gemiddelde hypotheekrente voor een lening op 25 jaar met een quotiteit – de verhouding tussen het leenbedrag en de actuele waarde van een woning – hoger dan 80 procent eind vorig jaar gestegen tot een piek van 3,9 procent, leert de rentebarometer van Immotheker. In 2020 schommelde de rente rond 1,5 procent. Intussen is die wel gedaald tot 3,2 procent, want de ECB is de rente stelselmatig aan het verlagen.
    • Voorts zijn de bouwkosten gestegen.
    • Ook de economische onzekerheid speelt de huizenjagers parten. Zo zet onder meer het verstrakkende geldbeleid van de ECB (de voorbije jaren) en de oorlog in Oekraïne de groei in de eurozone onder druk.
    • De 21 procent btw die op nieuwbouw betaald moet worden, schrikt veel mensen af. Wie een bestaande woning koopt, moet slechts 3 procent registratierechten betalen als het om een enige en eigen woning gaat. De nieuwe Vlaamse regering verlaagt bovendien die belasting volgend jaar tot 2 procent.
    • Johan De Vlieger, de CEO van de bouwontwikkelaar en -aannemer Bostoen wijst nog op een andere factor. “De doorlooptijd van vergunningen is een probleem. Vijf jaar geleden was die gemiddeld een jaar, nu is dat meer dan vier jaar. Dat heeft ook zijn prijs”, verduidelijkt hij. “Om die redenen schuift het moment van de aankoop op naar een latere fase van een project, ook al is er interesse genoeg.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.