Nieuw sanctiepakket tegen Rusland: kernenergie blijft buiten schot

Nieuw sanctiepakket tegen Rusland: kernenergie blijft buiten schot
Kernenergie – Getty Images

De EU-lidstaten zullen naar verwachting eind deze week een formeel voorstel voor een zevende reeks economische sancties tegen Rusland in handen krijgen. De gesprekken daarover zijn naar verluidt moeizaam verlopen omdat niet iedereen bereid is om opnieuw vergaande maatregelen te nemen.

Het uitvoerend orgaan van de EU zal naar verwachting tegen het einde van de week aan elke lidstaat een formeel voorstel voor een zevende reeks economische sancties voorleggen, maar volgens bronnen bij Euractiv was er geen sprake van eensgezindheid tijdens de gesprekken en hebben de meest radicale landen – Polen en de Baltische staten, maar ook Ierland – toegevingen moeten doen.

Nucleaire energie blijft gespaard

Die hardliners hadden voorgesteld om verschillende sectoren te sanctioneren, waaronder die van nucleaire energie, luxegoederen en IT. Ze wouden ook meer financiële instellingen uitsluiten van het betaalsysteem SWIFT, meldt de internationale pers. Duitsland zou zich ook hard hebben opgesteld door een verbod op financiering door Europese bedrijven van Russische metaal- of zeldzame aardmetaalmijnen op tafel te leggen, alsook een embargo op de invoer van uranium.

En daar knelt nu net het schoentje voor verschillende lidstaten. Zij vrezen dat de energieprijzen door zo’n embargo nog verder zullen stijgen, terwijl gezinnen en bedrijven nu al veel moeite hebben om de facturen te betalen. De EU blijft er wel naar streven om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Europese diplomaten die op de hoogte waren van de besprekingen bevestigden intussen dat de nieuwe sancties niet gericht zullen zijn op kernenergie of andere energiebronnen uit Rusland.

Afhankelijkheid van uranium

Veel landen zijn voor hun energiebevoorrading afhankelijk van kernenergie, zeker tijdens de transitie naar groene energie. Verschillende EU-lidstaten, waaronder Frankrijk en Hongarije, willen daarom nieuwe kernreactoren bouwen, waarvoor ze dus uranium nodig hebben. Hoewel Rusland in 2020 “slechts” 8 procent van het uranium van de wereld produceerde, beschikte het over de grootste verrijkingscapaciteit voor deze nucleaire brandstof ter wereld. De nutsbedrijven in de EU importeren 20 procent van hun natuurlijk uranium en 26 procent van hun verrijkingsdiensten uit Rusland.

Het is dan ook geen verrassing dat sommige landen geen voorstander zijn van sancties tegen onder meer uranium uit Rusland. “Zo’n maatregel zou de bouw van installaties, of de levering van diensten, apparatuur of technologie voor activiteiten in verband met de opwekking van elektriciteit of de productie van elektriciteit zowel in Rusland als in het buitenland hebben getroffen”, klinkt het. Dergelijke sancties zouden ook gevolgen kunnen hebben voor een door Rusland gesteunde uitbreiding van de Hongaarse kerncentrale bij Paks, waartegen Boedapest zeker een veto zou hebben uitgesproken.

België houdt nog steeds van diamanten

Ook ons land heeft zich uitgesproken tegen een bepaalde sanctie. Polen, Ierland, Litouwen, Estland en Letland hadden namelijk voorgesteld om de invoer van Russische diamanten te verbieden. Tot nu blijft België, met Antwerpen als het diamantencentrum van Europa, zich dus daartegen kanten. Volgens sommige diplomaten moet ons land op dat vlak enkele toegevingen doen.

(ns/fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.