Key takeaways
- De Vlaamse Volksbeweging, de Vlaamse Medische Vereniging en het Vlaams Comité voor Brussel hebben een platform opgericht voor taalklachten in Brusselse ziekenhuizen.
- Nederlandstalige patiënten in Vlaanderen en Brussel hebben het recht om in hun eigen taal behandeld te worden in kritieke situaties.
- Klachten kunnen gemeld worden via www.taalklachten.be. Indien nodig volgen juridische stappen tegen ziekenhuizen die de wet overtreden.
Er is een meldpunt opgericht waar patiënten klachten over taalproblemen in Brusselse ziekenhuizen en spoedgevallendiensten kunnen indienen. Het initiatief komt van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), de Vlaamse Medische Vereniging (VAV) en het Vlaams Comité voor Brussel (VKB).
Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand, benadrukt dat Nederlandstalige patiënten in Vlaanderen en Brussel het recht hebben om in hun eigen taal behandeld te worden. Dat geldt zeker in medische noodsituaties, waar elke seconde telt. Volgens hem is dit niet enkel een wettelijke verplichting, maar ook een fundamenteel mensenrecht.
Striktere aanpak tegen overtredingen
Brusselse spoeddiensten, medische urgentiegroepen (MUG’s) en openbare ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht tweetalig, maar in de praktijk worden die regels niet altijd nageleefd. De federale overheid beloofde deze situatie te monitoren, maar de Vlaamse regering neemt nu al actie met een nieuw rapporteringssysteem.
Melden van klachten
Het publiek kan overtredingen melden via www.taalklachten.be. De klachten worden geanalyseerd en kunnen leiden tot gerechtelijke stappen tegen ziekenhuizen die zich niet aan de wet houden. Minister Weyts hoopt dat dit initiatief de omvang van het probleem zichtbaar maakt en tot doeltreffende maatregelen leidt. Ziekenhuizen die de taalwetten negeren en patiënten niet in hun moedertaal helpen, moeten volgens hem ter verantwoording worden geroepen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!