“We mogen ons niet blindstaren op de pensioenleeftijd om te bepalen wanneer iemand met pensioen kan gaan”

“We mogen ons niet blindstaren op de pensioenleeftijd om te bepalen wanneer iemand met pensioen kan gaan”
Philip Neyt – Foto: Wouter Van Vooren

Philip Neyt, de voormalige voorzitter van Pensioplus, de koepel van de pensioenfondsen, houdt een pleidooi voor een flexibilisering van de pensioenleeftijd. “We moeten ons meer focussen op de loopbaan die iemand achter de rug heeft. Niet iedereen gaat op hetzelfde moment in zijn leven aan de slag”, merkt hij op in een reactie tegenover Business AM Radio.

Waarom is dit belangrijk?

Ons land wacht met de aanvraag voor de uitbetaling van de eerste schijf Europees relancegeld tot het klaar is met een pensioenhervorming. De pensioenen moeten van de Europese Commissie “duurzaam” zijn, en dus niet netto meer kosten.

In het nieuws: In een interview met Business AM Radio benadrukt Neyt dat onze regering zich niet mag blindstaren op de pensioenleeftijd om te bepalen wanneer iemand met pensioen mag gaan. “Hoger opgeleiden betreden later de arbeidsmarkt dan de lager opgeleiden. Zij zouden in principe langer aan de slag kunnen blijven”, klinkt het.

  • Volgens Neyt is de pensioenleeftijd een recht, maar geen plicht. “Ik pleit daarom voor een flexibilisering van de pensioenleeftijd”, gaat hij verder. “We mogen ons niet vastpinnen op iets symbolisch als de pensioenleeftijd. Ik ben er bijvoorbeeld zeker van dat niemand er iets op tegen heeft als een werknemer uit de bouwsector na 42 jaar op pensioen gaat, ook al is hij dan nog maar 60 jaar.”

Jongeren maken zich zorgen

Zoom out: Jong cd&v merkt op dat jongeren zich veel zorgen maken over wat er hun later te wachten staat.

  • “Jongeren stellen zich de vraag of ze later wel nog een pensioen zullen krijgen”, stelt Sien Vandevelde, nationaal voorzitter van bestuurspartij Jong cd&v.
  • Volgens Vandevelde moet er in de eerste plaats iets gedaan worden aan de betaalbaarheid van de pensioenen. “Om dat te realiseren, is het belangrijk dat we een werkzaamheidsgraad van 80 procent bereiken”, verduidelijkt ze in een gesprek met Business AM Radio. “Werken moet lonen. Op die manier kunnen we meer mensen aan het werk houden.”
  • Net zoals Neyt houdt ze een pleidooi voor een flexibilisering van de pensioenen. Zo is ze voorstander van een aanpassing van de pensioenen op basis van wanneer iemand zijn beroepscarrière stopzet. “We kunnen iemand een hoger of lager pensioen geven op basis van wanneer die met pensioen gaat”, klinkt het. “Daarnaast kan een deeltijds pensioen ook een oplossing bieden.”

Koppeling aan hervorming arbeidsmarkt

Ook Vooruit pleit voor aanpassingen: Anja Vanrobaeys (Vooruit), lid van de kamer van volksvertegenwoordigers, benadrukt in een ander interview met Business AM Radio dat werken moet lonen. “Iemand die heel zijn leven gewerkt heeft, verdient een pensioen zonder financiële zorgen”, aldus Vanrobaeys.

  • Ze haalt enkele hervormingen aan die de regering al heeft doorgevoerd, waaronder de verhoging van het minimumpensioen tot 1.500 euro en de verhoging van de wettelijke pensioenen voor zelfstandigen.
  • Vanrobaeys voegt eraan toe dat het voornamelijk belangrijk is om de jongeren opnieuw vertrouwen te geven. “Voor ons hangt een hervorming van de pensioenen samen met een hervorming van de arbeidsmarkt”, klinkt het. Net zoals Neyt pleit ze ervoor om zich niet blind te staren op de pensioenleeftijd, maar te kijken naar de jaren dat iemand heeft gewerkt en dus bijdragen heeft geleverd aan de sociale zekerheid.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.