Niemand wil nog de Olympische Spelen organiseren

In de Canadese stad Calgary hebben de bewoners tijdens een referendum de mogelijke organisatie van de Olympische Winterspelen over acht jaar afgewezen. De kandidatuurstelling werd met een meerderheid van ruim 56 procent afgewezen. Door de terugtrekking van Calgary blijven alleen nog de Zweedse hoofdstad Stockholm en de Italiaanse combinatie Milaan-Cortina D’Ampezzo als potentiële kandidaten voor de organisatie van het evenement over.

Steeds vaker moet worden vastgesteld dat potentiële organisaties van Olympische Spelen door de lokale bevolking worden afgewezen. De hoge financiële lasten van de evenementen zouden daarbij cruciaal zijn.

De steden Sion (Zwitserland), Sapporo (Japan) en Graz (Oostenrijk) hadden zich eerder al uit het biedingsproces voor de Olympische Winterspelen over acht jaar teruggetrokken. Erzurum in Turkije werd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uit het biedingsproces verwijderd.

Sochi

Ook voor de toewijzing van de Olympische Winterspelen over vier jaar hadden vier Europese steden – Oslo in Noorwegen, Lviv in Oekraïne, Krakau in Polen en Stockholm in Zweden – hun biedingen ingetrokken. Daardoor bleven nog slechts twee kandidaten over. De organisatie werd uiteindelijk aan de Chinese hoofdstad Peking toegewezen. Ook Almaty in Kazachstan had zijn kandidatuur gehandhaafd.

Tegenstanders van de organisatie wijzen vaak naar de hoge kosten voor de Olympische Winterspelen in de Russische stad Sochi vier jaar geleden, waarvoor uiteindelijk een investering van 51 miljard dollar nodig bleek.

Het verzet tegen de organisatie geldt trouwens niet alleen voor de Olympisch Winterspelen. Ook de Olympische Zomerspelen moeten vaak met eenzelfde oppositie afrekenen. Voor de editie die over zes jaar wordt georganiseerd, hebben verschillende steden al hun kandidatuur ingetrokken. Drie jaar geleden besloten Hamburg en Boston zich al uit het biedingsproces terug te trekken. Een jaar later nam Rome dezelfde beslissing, vorig jaar gevolgd door Boedapest.

In Rome had de burgemeester geopperd dat de organisatie van een dergelijk evenement onverantwoord zou zijn. De Italiaanse hoofdstad had eerder ook al beslist zijn kandidatuur voor de Olympische Zomerspelen over twee jaar in te trekken, nadat premier Mario Monti had geopperd dat het land een dergelijk evenement wellicht niet zou kunnen betalen.

Ook in Boedapest was de kandidatuur ingetrokken nadat 260.000 inwoners een petitie hadden ondertekend waarin stond dat het geld beter elders zou worden uitgegeven.

Verlies

De stemming van het referendum in Calgary, dat op een bijzonder grote opkomst kon rekenen, was niet bindend, maar verwacht wordt dat de gemeenteraad het resultaat zal respecteren. Volgens Sean Chu, gemeenteraadslid van Calgary, toont de uitslag van het referendum dat de bevolking zich zijn keuzes niet langer door het establishment wil laten voorschrijven.

“Steeds opnieuw wordt beweerd dat al die miljarden dollar uitgaven uiteindelijk aan de lokale bevolking ten goede zullen komen,” aldus Chu. Vaak moet echter achteraf worden vastgesteld dat het evenement financieel een zware verliesoperatie blijkt te zijn geweest.

Dertig jaar geleden was Calgary al eens gastheer van de Olympische Winterspelen. Supporters van het nieuwe bod zeiden dat het evenement een kans was geweest om de stad opnieuw op de wereldkaart te zetten.

Ook het Canadese Olympische Comité zei teleurgesteld te zijn met het resultaat, maar benadrukte de beslissing van de bevolking te zullen respecteren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20