Niemand van Vivaldi is het (voor de camera’s) eens met De Wever om energie als bevoegdheid te splitsen

Het was een weinig verrassend voorstel dat De Wever opperde, zaterdag bij de VRT, om het energievraagstuk te beslechten: “Splits de bevoegdheid van Energie meteen, als je er niet in lukt om te beslissen in het dossier.”

  • Daarbij verwees De Wever naar een techniek die de PS gebruikte, met toenmalig vicepremier Philippe Moureaux, in de regering Martens VII: de “institutionele atoombom” droppen. “Toen heeft Moureaux gezegd: ‘Ofwel krijgen wij onze licentie om Waalse wapens uit te voeren, ofwel beslissen wij dat morgen alleen en is het de facto regionale bevoegdheid’”, zo verwees De Wever naar de crisis in 1991. Toen eindigde de zaak overigens met een exit van de Volksunie uit die ploeg: de wapenexport ging uiteindelijk door. Wat volgde, was Zwarte Zondag: de doorbraak van het Vlaams Blok.
  • “Voor energie is het de logica zelve dat offshore en kernenergie in één hand zouden zitten: Vlaams. Dan kan je dit van de Vivaldi-tafel evacueren en is De Croo ervan af. Hij heeft zelf ooit gezegd: ‘Als je van een kleine partij de premier levert, word je een dweil.’ Wel, de PS heeft met hem al flink gedweild: belastingverhogingen, arbeidsdeal. Hij gaat de groenen nu toch ook niet met hem laten dweilen? Hij moet één keer een rug rechten en zeggen: we gaan dit niet doen”, zo haalde De Wever alweer uit naar de premier.
  • Het voorstel werd vervolgens door alle Vivaldi-partijen van tafel geveegd, waarbij zowat alle reacties vernietigend waren: van een “nationalistische slogan” bij Open Vld, tot “pure sciencefiction” bij Groen. Enkel Vlaams Belang steunde publiek het voorstel van De Wever.
  • Maar belangrijk om mee te geven: terwijl voor de schermen CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne, die droomt van het partijvoorzitterschap volgens ingewijden, het voorstel van De Wever afkraakte, klinkt achter de schermen toch een ander geluid: aan de top zijn wel wat mensen het idee van een verdere splitsing van het energiebeleid wel degelijk genegen bij CD&V. Aan de VRT gaf Hilde Crevits overigens mee dat het “niet voor morgen” zal zijn, als men dit ooit wil aansnijden.
  • En op veel openlijke steun aan Franstalige kant kan De Wever overigens ook niet rekenen. “Ik ben een overtuigde regionalist, maar alles regionaliseren is niet noodzakelijk goed”, zo stelde PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne op RTL.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.