President Nicolas Maduro van Venezuela wil derde termijn

De Venezolaanse president Nicolas Maduro, aan de macht sinds 2013 en kandidaat voor een derde termijn op 28 juli, is ervan overtuigd dat hij nog steeds de juiste man is om het OPEC-land te leiden dat al een kwart eeuw door socialisten wordt geregeerd.

Ondanks tekenen van sterke steun voor zijn tegenstander Edmundo Gonzalez onder de Venezolanen die moe zijn van jarenlange economische ontbering, bruist Maduro van energie en verkiezingsvertrouwen. In een recente uitzending op de staatstelevisie verklaarde hij: “Regen, zonneschijn of bliksem… we gaan met een aardverschuiving winnen.”

Economische ineenstorting en migratiecrisis

Voormalig diplomaat Gonzalez, 74, vervangt oppositielieveling Maria Corina Machado op het stembiljet – dat ook negen andere kandidaten bevat – nadat een verbod op haar om een openbaar ambt te bekleden in januari werd gehandhaafd. De oppositie van Venezuela, de Verenigde Staten en veel andere westerse landen beschouwen Maduro’s overwinning in 2018 als een schijnvertoning.

Maduro heeft gezorgd voor een langdurige economische ineenstorting in het ooit relatief welvarende Zuid-Amerikaanse land, wat heeft geleid tot een exodus van ongeveer 7,7 miljoen migranten. Bijna 82% van de Venezolanen leeft in armoede, waarvan 53% in extreme armoede leeft en zelfs geen basisvoedsel kan kopen, zei een speciale VN-rapporteur in februari na een bezoek aan het land.

Beschuldigingen van dictatuur en onderdrukking

Maduro is in de race voor zijn tweede herverkiezing en ziet een overwinning als een geschenk voor zijn overleden mentor Hugo Chavez. Hij heeft politici van de oppositie de schuld gegeven van de toenemende stroomuitval en hen beschuldigd van sabotage aan het elektriciteitsnet en hij heeft gezegd dat ze zich voorbereiden op het huilen van de wolf over verkiezingsfraude.

Critici in binnen- en buitenland zeggen dat hij een dictator is die politieke tegenstanders gevangenzet of vervolgt en herhaaldelijk en op oneerlijke wijze oppositiekandidaten verhindert deel te nemen aan verkiezingen. Maduro ontkent deze beschuldigingen en zegt dat hij vrede zal brengen en een nieuwe periode van groei zal inluiden waardoor de economie niet langer afhankelijk zal zijn van olie-inkomsten.

Afhankelijkheid van olie en economische vooruitzichten

Jaren van wanbeleid, dalende olieprijzen en Amerikaanse sancties hebben allemaal de productie van ruwe olie in Venezuela geschaad, maar volgens officiële cijfers zal in 2024 nog steeds bijna 60% van de inkomsten van het land uit olie komen. Het gezicht van Maduro is te zien op posters op straatlantaarns, muurschilderingen en advertenties langs de belangrijkste verkeersaders van Caracas, met slogans die mensen aansporen om komend weekend op de president te stemmen.

Vaak vergezeld door zijn enige zoon, Nicolas Maduro Guerra, heeft hij rally’s gehouden om steun op te halen, waar zijn favoriete drankje – groene sap gemaakt van komkommer, selderij, gember, groene appel, limoen en spinazie – soms in het middelpunt staat. “Cilita, breng me een groen sapje, ik heb het nodig,” zei Maduro tegen zijn vrouw, Cilia Flores. “Dit is een bron van energie,” voegde hij eraan toe.

Key Takeaways

– Venezolaanse president Nicolas Maduro wil derde termijn te midden van economische crisis
– Maduro vol vertrouwen ondanks sterke steun voor tegenstander Edmundo Gonzalez
– Oppositie betwist Maduro’s bewind en beschouwt zijn overwinning in 2018 als een schijnvertoning
– Venezuela wordt geconfronteerd met langdurige economische ineenstorting, migratiecrisis en beschuldigingen van dictatuur en onderdrukking

SEO-beschrijving

De Venezolaanse president Nicolas Maduro streeft naar een derde ambtstermijn te midden van een economische crisis, waarbij tegenstanders dictatuur en onderdrukking aanvoeren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.