NFT’s: modegril of vervulling van diepe menselijke behoefte? De CEO van Alchemy denkt het tweede

Nikil Viswanathan, de CEO en mede-oprichter van blockchainplatform Alchemy, lichtte een publiek op een conferentie van zakenblad Forbes toe waarom hij gelooft in NFT’s. “Voor mij is het absoluut duidelijk dat dit de toekomst gaat worden,” aldus Viswanathan.

Waarom is dit belangrijk?

Het succes van de techreuzen kan worden toegeschreven aan het toegankelijker maken van een nieuwe technologie: Microsoft en Apple onttoverden de computer, Google en Amazon verschaften mensen een toegangspoort tot het internet. Alchemy poogt dan weer om blockchaintechnologie eenvoudig maken om te gebruiken, en is daar erg succesvol in. Alchemy wordt dan ook vaak aangeduid als de Amazon Web Services van blockchain, omdat het gebruikers – zelfs niet-programmeurs – in staat stelt om informatie te schrijven en te lezen op blockchainnetwerken zoals Ethereum. Het is interessant om de visie van zijn CEO te horen over de mogelijkheden binnen deze sector.

Alchemy, een onderneming in de illustere Forbes-lijst “2021 Next Billion Dollar Startups”, wordt gewaardeerd op 505 miljoen dollar en heeft in totaal 95,5 miljoen dollar opgehaald in twee financieringsrondes. Alchemy is uitgegroeid tot een populair platform dat de technologie ontwikkelt die crypto, NFT’s en gedecentraliseerde handel ondersteunt. Dit alles wordt gedaan door een team van 27 mensen, waaronder 23 ingenieurs.

Grote technologische verschuivingen

Viswanathan was medeoprichter van het bedrijf toen de blockchainindustrie in 2017 een omwenteling doormaakte en zich uitbreidde tot buiten de sfeer van de cryptomunten.

“We zeiden: als we op het juiste moment op de juiste plaats zijn, kunnen we hetzelfde doen voor blockchain. Dus maken we blockchainproducten mogelijk. Dus zo’n beetje elke NFT in de wereld, de meerderheid van de gedecentraliseerde financiële diensten, (…), we leveren daarvoor de back-end-technologie (hoe de app werkt, red.),” aldus Viswanathan op de Forbes Under 30 Summit in de Amerikaanse stad Detroit.

“Als je kijkt naar de grote verschuivingen in technologie, er is de computer, er is het internet, en nu is er blockchain, elk geeft je fundamenteel deze nieuwe bouwstenen,” zegt Viswanathan. “Wat de computer zei was: ‘machines kunnen menselijke instructies volgen’, dan komt het internet en zegt: ‘oké, machines kunnen nu informatie onderling uitwisselen’, dan komt blockchain en zegt: ‘machines kunnen waarde uitwisselen’.”

“Iets dat ingebouwd zit in de menselijke natuur”

Twee vroege gelovers in het Alchemy-project waren de mensen achter CryptoPunks, NFT’s op de Ethereum-blockchain waarvan er een werd verkocht voor 7,5 miljoen dollar; en OpenSea, ’s werelds grootste NFT-marktplaats. Beide projecten zijn, samen met Alchemy, de afgelopen jaren enorm gegroeid. Maar Viswanathan zegt dat er nog meer progressie volgt, aangezien NFT’s en andere activa op de blockchain blijven groeien en meer alomtegenwoordig worden.

“Wat een NFT in essentie is, is het idee dat je iets kunt bezitten, toch? In het echte leven kun je een huis bezitten, je kunt kunst bezitten, je kunt een auto bezitten. Dus dit idee van eigendom is iets dat ingebouwd zit in de menselijke natuur, het is niet iets dat een modegril is,” zegt hij. “Het is iets dat mensen in zich hebben ingebakken. En wat NFT’s zijn, is gewoon dat concept (…) op het web zetten. En (we beginnen) met kunst en beginnen met deze dingen. Maar voor mij is het absoluut duidelijk dat dit de toekomst gaat worden.” Wordt vervolgd, dus.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.