NFT-platform OpenSea in opspraak: ex-manager verdacht van handel met voorkennis

Een ex-medewerker van de digitale marktplaats OpenSea is in New York in verdenking gesteld voor insider trading. Hij zou met illegale transacties winst gemaakt hebben, doordat hij wist welke NFT-verzamelobjecten op de hoofdpagina van het platform zouden komen.

Volgens de autoriteiten in New York gaat het om een primeur. Nooit eerder werd handel met voorkennis aangeklaagd als het om NFT’s (non fungible tokens), digitale verzamelobjecten op een blockchain, ging.

De zaak draait enkele cryptotransacties van de 31-jarige Nathaniel – Nate – Chastain in de periode juni-september 2021. Als toenmalig product manager bij OpenSea was hij verantwoordelijk voor de selectie van NFT’s die op de homepage van OpenSea zouden verschijnen. Dat leidde toen doorgaans meteen tot een koersstijging voor die digitale objecten en aanverwante creaties.

Verdachte crypto-transacties

Chastain zou telkens voor publicatie tientallen NFT’s opgekocht hebben via anonieme cryptowallets en verkocht ze daarna voor 2 tot 5 keer de aankoopprijs. Hij maakte dus gebruik van zijn voorkennis om er persoonlijk munt uit te slaan, wellicht voor meerdere tienduizenden dollars. Maar de inlichtingendienst FBI kreeg lucht van de illegale praktijk, nadat enkele alerte NFT-traders de verdachte crypto-transacties online zetten.

“NFT’s zijn misschien nieuw, maar dit soort misdadige opzet is dat niet”, zegt openbaar aanklager Damian Williams in een mededeling. “Deze aanklacht toont de inzet van dit bureau om handel met voorkennis uit te roeien – of het nu op de aandelenmarkt of op de blockchain gebeurt.”

De zaak zet de reputatie van OpenSea, veruit de grootste marktplaats voor NFT’s ter wereld, op losse schroeven, amper enkele maanden na een phishing-aanval op het platform. Het bedrijf werd recentelijk nog op liefst 13 miljard dollar gewaardeerd.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20