De Indiase hoofdstad New Delhi moet met een extreem zwaar smogprobleem afrekenen. De luchtvervuiling is de voorbij dagen zo zwaar geworden, dat het openbare leven zelfs grotendeels diende te worden stilgelegd.
Metingen over de luchtverontreiniging hadden de hoogste waarden in zeventien jaar laten optekenen. Daarbij werden niveaus geregistreerd die meer dan zestien keer boven de veiligheidsgrenzen lagen. De Indiase regering besliste dan ook de nationale noodtoestand af te kondigen. Delhi staat in de statistieken van de World Health Organisation (WHO) gecatalogeerd als de meest vervuilde stad ter wereld. “De vervuiling is zo sterk opgelopen dat de buitenlucht in Delhi met een gaskamer kan worden vergeleken,” benadrukte Arvind Kejriwal, eerste minister van Delhi. De vervuiling zorgt voor hoge concentraties roet, rook en fijn stof in de atmosfeer, die het risico op chronische gezondheidsproblemen zoals astma en andere aandoeningen van de luchtwegen, sterk doen toenemen.
Stoppelvelden
India wordt wereldwijd het meest met ademhalingsziektes geconfronteerd. Sommige bronnen suggereren dat de aanwezigheid van metaal door de verbranding van brandstof ook aan de basis van de ziekte van Alzheimer zou kunnen liggen. De zware vervuiling heeft in Delhi een combinatie van oorzaken. Enerzijds zijn er de emissies van het stadsverkeer en allerhande bouwwerkzaamheden, maar daarnaast wordt gewezen op de impact van rookwolken uit aanpalende regio’s van Punjab en Haryana, waar grote oppervlaktes stoppelvelden – illegaal – worden afgebrand. Maar ook wordt een verband gelegd met vuurwerk in heel Delhi ter gelegenheid van de start van het feest Diwali. Normaal blijven de wolken van dat vuurwerk twee tot drie dagen merkbaar, maar door de smog worden ook die walmen langer vastgehouden. Kapil Mishra, minister van toerisme van Delhi, heeft maatregelen beloofd om het probleem aan te pakken. Er moet volgens Mishra ook worden gevreesd dat de vervuiling tevens een negatieve impact zal hebben op het toerisme. (mah)