Netwerk Verenigd Koninkrijk onder druk door toenemende windenergie


Key takeaways

  • Het verouderende elektriciteitsnet van het VK heeft moeite om de verschuiving naar windenergie aan te kunnen, met als gevolg 1,8 miljard pond (2,17 miljard euro) aan uitgaven voor netbeheer tegen 2024.
  • Schotland heeft te maken met knelpunten in de transmissie door de grote vraag naar hernieuwbare energie, en gepland onderhoud en upgrades zullen deze problemen naar verwachting verergeren in 2025.
  • Deskundigen waarschuwen dat als er niet aanzienlijk wordt geïnvesteerd in de transmissie-infrastructuur, de inperking van windenergie kan verviervoudigen.

Het Britse energielandschap ondergaat een belangrijke transformatie nu windenergie een dominante rol gaat spelen, wat zowel kansen als uitdagingen biedt voor het verouderende elektriciteitsnet. Britse consumenten zullen naar verwachting worden geconfronteerd met aanzienlijke kosten in verband met het beheer van deze verschuiving, met schattingen van meer dan 1,8 miljard pond (2,17 miljard euro) aan netbeheerkosten in 2024, wat een stijging betekent ten opzichte van 1,5 miljard pond het jaar daarvoor. Deze kosten ontstaan door “beperkingsbetalingen”, die optreden wanneer beperkingen van het net verhinderen dat windenergie de vraagcentra bereikt. Als gevolg daarvan worden exploitanten gedwongen om windparken te compenseren voor inperking en een beroep te doen op centrales op fossiele brandstoffen die dichter bij stedelijke gebieden liggen om de stroomvoorziening aan te vullen.

Schotland, bekend om zijn krachtige winden, produceert een aanzienlijke hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit. De capaciteit van het transmissienet om deze stroom naar Engeland te transporteren heeft echter vaak te kampen met beperkingen. Gepland onderhoud en upgrades in 2025 zullen deze knelpunten in de drie belangrijkste transmissiecorridors in Schotland naar verwachting verder verergeren. Naarmate het Verenigd Koninkrijk zich meer inzet voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie om de doelstellingen voor het koolstofarm maken van de economie in 2030 te halen, wordt de kloof tussen de opwekking van windenergie en de capaciteit van het elektriciteitsnet steeds groter. Deskundigen waarschuwen dat als er niet aanzienlijk wordt geïnvesteerd in de transmissie-infrastructuur, de beperking van windenergie – in feite verspilde energie – kan verviervoudigen.

De groeiende dominantie van windenergie

Ondanks deze uitdagingen is windenergie aardgas al voorbijgestreefd als de primaire energiebron van het Verenigd Koninkrijk in 2024, wat de aanzienlijke investeringen in hernieuwbare energiebronnen onderstreept. Hernieuwbare energiebronnen hebben meer dan 50 procent bijgedragen aan de Britse elektriciteit gedurende vier opeenvolgende kwartalen eindigend in het derde kwartaal van 2024, met een gemiddelde van 51 procent gedurende het hele jaar, volgens systeembeheerder NESO.

Deze stijgende kosten in verband met het in evenwicht brengen van vraag en aanbod wijzen echter op systemische inefficiënties binnen het huidige energiekader. Om deze situatie aan te pakken, onderzoekt de regering actief mogelijke oplossingen. Deze voorstellen omvatten de aanleg van nieuwe transmissieverbindingen tussen Schotland en Engeland, evenals de overgang van een nationaal tariefsysteem naar een zonaal systeem. Deze verschuiving is bedoeld om het elektriciteitsverbruik dichter bij de opwekkingslocaties te stimuleren, waardoor het gebruik van het net wordt geoptimaliseerd en de afhankelijkheid van langeafstandstransport wordt verminderd.

Een weg vooruit voor windenergie

Uiteindelijk zullen de uitbreiding van de netwerkcapaciteit en de implementatie van innovatieve markthervormingen cruciaal zijn om ervoor te zorgen dat de dominantie van windenergie zich vertaalt in tastbare voordelen voor zowel consumenten als het milieu.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.