Netflix is een monster… en het wil Hollywood vernietigen

De streaming videodienst Netflix begint het traditionele Hollywoodmodel steeds verder te verstoren, nu het bedrijf – net als Amazon trouwens – almaar dieper de filmindustrie binnendringt.

“Netflix slokt al het talent op en verhoogt zo de prijs om tv-producties te maken, met als resultaat dat het bedrijf in Hollywood in een steeds slechter daglicht komt te staan,” schrijft de Wall Street Journal.

Netflix gaat dit jaar liefst 70 nieuwe tv-series produceren en 6 miljard dollar uitgeven aan de productie van nieuwe- en de aankoop van bestaande – programma’s, goed 20% meer dan een jaar geleden.

Ter vergelijking: dat is dubbel zo veel als wat een entertainment-icoon als Time Warner aan het concurrerende HBO spendeert en vijf keer meer dan wat 21st Century Fox en CBS in soortgelijke diensten investeren.

Hollywood is ‘not amused’, omdat dit overdreven uitgavenpatroon de kosten in gans de industrie de hoogte injaagt en als gevolg daarvan schaarste creëert onder de inzetbare acteurs en materiaal.

“Je kan gewoon niet concurreren met iemand die binnenkomt met zo veel geld, een lage kostenstructuur en veel minder bagage dan jij meezeult,’ zegt Darrell Miller, een advocaat bij Fox Rothschild LL.

Acteurs krijgen 250.000 dollar per aflevering betaald – ‘a movie star salary’ – dubbel zo veel als vroeger. Ook de concurrentie voor goeie cameramannen, geluidsspecialisten en ander talent wordt stilaan ongenadig.

Netflix financiert deze expansie op 2 manieren:

  • De schuldenlast van het bedrijf is tussen 2012 en vandaag met een factor 17 gestegen, van 195 miljoen naar 3,4 miljard dollar.
  • De groei in internationale abonnees blijft indrukwekkend. In het laatste kwartaal werden nog eens 5,12 miljoen abonnementen opgetekend, voor een totaal van 93,4 miljoen.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift Barron’s heeft Netflix nog een uitdaging: “originele series maken aangepast aan de lokale smaak van gebruikers in 190 landen, iets wat niemand hen ooit heeft voorgedaan.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20