Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
Het blijft onrustig in Israël. Naast aanhoudende conflicten met de Palestijnen, ligt ook het binnenlands beleid van premier Benjamin Netanyahu onder vuur. Business AM sprak met Israël-expert Erella Grassiani van de Universiteit van Amsterdam over Netanyahu’s politieke toekomst.
Beluister hier het volledige gesprek met Erella Grassiani:
Waarom is dit belangrijk?
Netanyahu heeft een aantal juridische hervormingen doorgevoerd waar een deel van de bevolking niet achter staat, met protesten als gevolg. Ook een deel van Netanyahu's eigen partij Likoed is het niet eens met de toenemende macht van de premier.
“Als Netanyahu aan de macht wilde blijven, moest hij een coalitie smeden. En dan was regeren met extreem rechts de enige keuze die hij had. Dit is niet zijn ideale keuze. Hij heeft een pact met de duivel moeten maken om zijn hachje te redden. Netanyahu heeft hier ook belang bij. Hij is bezig met juridische veranderingen. Tegelijk is hij zelf verwikkeld in meerdere rechtszaken voor corruptie. Het zou Netanyahu goed uitkomen als hij niet meer naar de rechtbank hoeft te komen.”
Vier reservepiloten protesteerden tegen de regering. Grassiani legt uit: “Het leger is een belangrijke symbolische macht binnen de staat Israël. Als piloten of andere vooraanstaande legereenheden zeggen dat ze deze regering niet meer willen dienen, kan dat een grote klap zijn voor de regering en voor Netanyahu. Dit zijn niet zomaar soldaten, maar reservisten. Die zitten in de meest vooraanstaande militaire eenheden, zoals gevechtspiloten.”
“De mensen die protesteren, spreken over een staatsgreep. De wetgevingen die nu doorgevoerd worden, zijn zeker niet democratisch te noemen. Als er echt een kritische massa komt van reservisten die belangrijke taken niet meer gaan uitoefenen, dan kan het zijn dat Netanyahu zoveel druk gaat voelen dat hij toch ingrijpt en de hervormingen stopt. Maar dan is de vraag of hij zijn coalitieleden meekrijgt. De vorige keer, in maart, is dat gelukt. Als de coalitiepartners per se door willen zetten, dan kan de regering vallen”, aldus Grassiani.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.