Key Takeaways
- De Nederlandse Tweede Kamer heeft tegen de herbewapeningsplannen van de Europese Commissie gestemd.
- Premier Dick Schoof had eerder toegezegd deze plannen verder uit te werken, met als doel de komende jaren 800 miljard euro te investeren in Europese veiligheid.
- De grootste oppositiepartijen PVV, NSC en BBB uitten hun bezorgdheid dat de aankondiging van de Europese Commissie over het negeren van begrotingsregels zou kunnen leiden tot een snellere toename van de staatsschuld.
De Tweede Kamer heeft tegen de herbewapeningsplannen van de Europese Commissie gestemd. Hierin zaten coalitiepartijen PVV, NSC en BBB. Hoewel premier Dick Schoof en andere leiders van EU-lidstaten eerder hadden afgesproken om deze plannen verder uit te werken, met als doel om de komende jaren 800 miljard euro te investeren in Europese veiligheid, sprak het Nederlandse parlement haar afkeuring uit.
Motie ingediend door Joost Eerdmans
Joost Eerdmans (JA21) diende de motie tegen het Europese herbewapeningsplan in. Bij de stemming stemden 73 vertegenwoordigers voor een motie, waaronder PVV, BBB en NSC, terwijl 71 tegen stemden. Dit betekent dat drie van de vier regeringspartijen de motie tegen de plannen van premier Schoof steunden, ondanks zijn eerdere toewijding aan het Europese defensieproject.
De Nederlandse partijen waren vooral tegen het Europese herbewapeningsplan vanwege de aankondiging van de Europese Commissie dat landen mogelijk de begrotingsregels kunnen negeren. Zij uitten hun zorgen dat dit zou kunnen leiden tot een snellere toename van de staatsschuld. Bovendien zijn ze tegen het idee dat EU-landen gezamenlijk leningen aangaan om hun defensiebudgetten te verhogen, omdat ze bang zijn dat dit ertoe kan leiden dat landen aansprakelijk worden voor elkaars schulden.
Pieter Omtzigt steunt motie
Pieter Omtzigt van NSC is het eens met de motie omdat hij principieel tegen euro-obligaties en elke versoepeling van de Europese begrotingsregels is. Voorafgaand aan de stemming verklaarde Geert Wilders, leider van de PVV, dat als een parlementaire meerderheid tegen herbewapening zou stemmen, Schoof terug zou moeten gaan naar Brussel om dit meningsverschil aan te pakken. Hij benadrukte dat dit de manier is waarop democratie functioneert.
Omgekeerd wil de VVD, de enige regeringspartij die de motie niet heeft gesteund, vasthouden aan de toezegging die premier Schoof vorige week op de top in Brussel heeft gedaan. Zij stellen dat het intrekken van deze steun onverantwoordelijk zou zijn en Nederland zou isoleren binnen de EU, zoals VVD-lid Eric van der Burg stelde.
Uitzonderlijke tijden
Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) en D66-lid Rob Jetten vinden ook dat dit uitzonderlijke tijden zijn en dat politiek gemanoeuvreer de situatie niet mag overschaduwen. Zij waarschuwden dat Schoof zich in een kwetsbare positie binnen de EU zou bevinden als de Tweede Kamer de motie zou steunen. Frans Timmermans (GroenLinks-PdvA) stelde dat isoleren door deze actie onhoudbaar is, en benadrukte dat drie van de vier coalitiepartijen het standpunt van de premier over Europa effectief hebben ondermijnd. CDA-leider Henri Bontenbal sloot zich hierbij aan en zei dat ze een duidelijk signaal naar Europa moeten sturen.
De Nederlandse regering erkent dat deze herbewapeningsplannen nog in ontwikkeling zijn bij de Europese Commissie en dat verdere discussies binnen de Tweede Kamer zullen plaatsvinden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!