De Nederlandse economie krimpt voor het tweede kwartaal op rij. Daarmee zijn onze noorderburen officieel in een recessie verzeild.
Nederland belandt in recessie, en dat is ook slecht nieuws voor Belgische economie

Waarom is dit belangrijk?
Volgens sommige economen loopt Nederland voor op de buurlanden. Als dat klopt, dan gaat ook in België de economische motor stilvallen.De cijfers: De Nederlandse economie kromp in het tweede kwartaal met 0,3 procent tegenover een kwartaal eerder, meldt het statistiekenbureau CBS. Dat heeft vooral te maken met slechte handelscijfers en aarzelingen bij de consumenten.
- Nederland presteert slechter dan de naburige landen. In Frankrijk en België groeide de economie in het tweede kwartaal van 2023 met respectievelijk 0,5 en 0,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De Duitse economie stagneerde met een groei van 0 procent.
- Gemiddeld bleef het bbp in de Europese Unie (EU) gelijk aan dat in het voorgaande kwartaal. De eurozone klokt af op 0,3 procent groei en de Britse economie won 0,2 procent.
- In het eerste kwartaal daalde het Nederlandse bbp ook al, met 0,4 procent. Daarmee is Nederland volgens een veelgebruikte definitie – twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp – in een recessie beland.
- Alle cijfers wijzen dus in dezelfde richting: Nederland behoort tot de slechtste leerlingen van de Europese klas. Alleen Estland zit ook al in een recessie.
Meer details: Er is evenwel geen reden tot paniek, sussen Nederlandse economen, die vooralsnog van een “milde recessie” uitgaan.
- Ze wijzen op de robuuste arbeidsmarkt: er zijn nog altijd meer vacatures dan dat er werklozen zijn. De recessie leidt dus helemaal niet tot massaal banenverlies. Ook een faillissementsgolf blijft uit.
- Al is niet iedereen ervan overtuigd dat de Nederlandse economie hier zonder kleerscheuren uitkomt. De ondernemerskoepel MKB-Nederland maakte zich gisteren nog grote zorgen om de lage investeringsappetijt bij de bedrijven.
Domino
Quid België? Het CBS merkt ook op dat de Nederlandse economie sneller herstelde van de dip door de coronapandemie dan de naburige landen.
- Anders gesteld: Nederland zou wel eens voorop kunnen lopen en nu al meemaken wat België en andere EU-landen over enkele maanden te wachten staat.
- Nederland is met Duitsland en Frankrijk de belangrijkste handelspartner van België. In twee van die drie landen (Nederland en Duitsland) is er van economische groei al geen sprake meer. De daling van de Nederlandse goederenexport heeft mogelijk te maken met de slabakkende Duitse industrie. Zo kan er dus een negatief domino-effect ontstaan: als Duitsland en Nederland niet lekker draaien, zal dat onvermijdelijk ook de groei in België beknotten.