Nederland neemt 14 jachten in beslag

De Nederlandse douane heeft bij scheepsbouwers veertien jachten in beslag genomen. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zegt dat het om toekomstige schepen van Russische burgers gaat.

Nederland komt met nieuwe sanctie tegen Russen en Wit-Russen. Buitenlandminister Hoekstra zei in een brief aan de Tweede Kamer dat er 516 miljoen euro aan Russisch geld is bevroren en dat voor 155 miljoen euro aan transacties zijn tegengehouden.

De Nederlandse overheid heeft daarnaast beslist om twaalf jachten die in aanbouw zijn in beslag te nemen. De jachten zouden bestemd zijn voor zogenaamde Russische UBO’s (ultimate beneficial owners). “Dit zijn geen personen die voorkomen op de Europese sanctielijsten, maar gezien de huidige maatregelen mogen deze vaartuigen op dit moment niet geleverd, overgedragen of uitgevoerd worden”, zo beslist de minister.

Ook twee jachten die voor onderhoud bij Nederlandse scheepswerven liggen, worden onder douanetoezicht geplaatst. “Van een van deze jachten wordt de relatie met een op de Europese sanctielijsten genoemde persoon onderzocht. Het tweede jacht is waarschijnlijk niet van een Russische of Belarussische eigenaar, maar er geldt wel een verbod op leveren van diensten aan jachten zonder vergunning”, zegt Hoesktra.

30.000 containers

“De scheepswerven in Nederland werken volledig mee, ondanks de grote gevolgen van de sancties”, zei directeur-generaal van de douane Nanette van Schelven tegen de Nederlandse openbare omroep NOS. Er zouden voor de rest geen jachten of superjachten op Nederlands grondgebied, inclusief de Caraïbische eilanden, aangemeerd liggen.

Hoesktstra deelde ook mee dat er sinds het begin van de sancties in de haven van Rotterdam bijna 30.000 containers met bestemming Rusland of Wit-Rusland gecontroleerd zijn om vast te stellen of de zendingen onder de sanctievoorwaarden vallen. Zo’n 5.500 containers werden door de douane tegengehouden. Nog 2.100 eenheden zouden voor onderzoek in behandeling zijn.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20