Wordt Nederland het volgende land met HIMARS-raketsystemen?

De Nederlandse regering bekijkt de optie om HIMARS-raketsystemen aan te kopen voor het leger. Met de deal is een bedrag van zo’n 530 miljoen euro gemoeid. Wel moet die nog ondertekend worden.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog in Oekraïne legde heel wat problemen bloot bij andere Europese landen, als het Defensie betreft. Zo beschikken de meeste Europese landen over onvoldoende zware voertuigen, maar ook luchtafweer- of langeafstandsgeschut is een probleem. Verschillende landen, waaronder Nederland, besloten al om stevig te gaan investeren in hun leger.

In het nieuws: De in Oekraïne bijzonder succesvolle HIMARS-systemen zijn gegeerd goed in de rest van de wereld. Nederland wil ze nu ook.

  • In totaal zou het gaan om twintig lanceerinstallaties, plus een hoop bijhorende apparatuur. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al toestemming gegeven voor de deal, die momenteel wel nog ongetekend blijft. Het is de gewoonte dat de Amerikaanse overheid mogelijke grote wapendeals bekendmaakt aan het publiek.
  • In totaal zou Nederland 670 miljoen dollar, of 623 miljoen euro, neerleggen voor zijn raketinstallaties. De bevoegde staatssecretaris, Christophe Van der Maat, gaf in oktober vorig jaar al aan dat het land binnenkort opnieuw over raketartillerie zou beschikken. De laatste raketinstallaties, de M270 Multiple Rocket Launch Systems (MLRS), werden in 2004 uit dienst genomen en nadien verkocht aan Finland.
  • Toch moet de deal nog ondertekend worden. En zelfs dan komen de raketsystemen er nog niet meteen: Van der Maat mikt op eind 2023 voor de levering ervan. Dit lijkt een huzarenklus voor fabrikant Lockheed Martin, die de vraag naar de HIMARS’en het laatste jaar ziet exploderen. Begin 2022 kon het bedrijf 48 systemen afleveren per jaar. Wel gaf het defensieconcern aan tegen 2024 naar een ratio van 96 HIMARS’en per jaar te willen gaan.

Poolse slokop

De cijfers: Welke landen beschikken nu over HIMARS-systemen?

  • De HIMARS-systemen werden ontwikkeld op vraag van het Amerikaanse leger, als alternatief voor de veel zwaardere M270 MLRS, die 24 ton wegen en zich op rupsbanden voortbewegen. Het Amerikaanse leger beschikt nu in totaal over 363 HIMARS-systemen, en wil dit aantal opvoeren tot 900.
  • Daarnaast beschikken steeds meer Europese landen over de systemen. Oekraïne krijgt in totaal 38 eenheden geleverd van de VS; 20 exemplaren zouden al in gebruik zijn. Roemenië beschikt sinds 2021 over 18 stuks, nog 36 volgen. Ook de Baltische Staten tekenden een deal voor de aankoop van de systemen. Estland en Letland kopen elk zes exemplaren, Litouwen wil er acht. Polen is echter de grote Europese slokop, met de totale aankoop van 38 volledige HIMARS-systemen en maar liefst 468 launchers, die op vrachtwagens van het Poolse leger kunnen worden gemonteerd.
  • Ook buiten Europa kochten verschillende landen al de Amerikaanse raketsystemen. Singapore, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben er al in dienst; Australië en Taiwan kochten er aan. Die HIMARS’en moeten echter nog geleverd worden.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.