Nederland heeft plan klaar voor winter zonder Russisch gas

“Er zal deze winter geen gastekort in Nederland optreden mocht het Russische aardgas volledig wegvallen”, maakt de Nederlandse gasbeheerder Gasunie zich sterk. Maar dan moeten de voorraden wel aangevuld worden, bedrijven en gezinnen zuinig blijven omgaan met energie en mag de winter niet kouder dan normaal zijn.

Gasunie verwacht dat “de verplichte afschakeling van gebruikers in de komende winter niet nodig zal zijn”, omdat een reeks maatregelen er samen voor kunnen zorgen dat er geen gastekort hoeft op te treden.

Er zijn volgens het overheidsbedrijf wel enkele randvoorwaarden nodig:

  • De huidige circa 20 procent lagere marktvraag houdt aan.
  • De kolencentrales, die recent uit nood in ere hersteld werden, mogen op volle toeren draaien.
  • De eigen Nederlandse LNG-capaciteit wordt verdubbeld.
  • Ook de LNG-bevoorrading uit het buitenland, onder meer uit Zeebrugge, blijft maximaal.
  • De Nederlandse gasvoorraden zijn voorafgaand aan de winter voor minstens 80 procent gevuld.

In dat scenario zullen de buurlanden, waaronder België, kunnen blijven rekenen op Nederlands laagcalorisch gas, maar moet de uitvoer van gas naar Duitsland wel beperkt worden tot 35 miljard kubieke meter.

Koude winter

Belangrijke kanttekening: Gasunie gaat in de prognoses uit van een gemiddelde winter. “Bij een koude winter of tegenvallers in het LNG-aanbod kan de praktijk straks sterk afwijken van de cijfers waarmee is gerekend”, waarschuwt de gasnetbeheerder. Kortom: er is optimisme dat het allemaal goed komt, maar toch met enig voorbehoud.

“Het is goed nieuws voor de Nederlandse afnemers dat er onder de randvoorwaarden in de komende winter niemand verplicht van het gas hoeft te worden afgeschakeld”, zegt directeur Bart Jan Hoevers van Gasunie Transport Services, het dochterbedrijf verantwoordelijk voor het gastransport in Nederland, in een communiqué.

“Ook andere noodmaatregelen zoals extra productie uit het Groningenveld lijken de komende maanden niet nodig te zijn. Het blijft nodig om met elkaar op aardgas te besparen. Belangrijk is ook dat de maatregelen voor voldoende gas in gasopslagen en een maximaal LNG-aanbod gerealiseerd worden.”

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.