Terwijl de Vivaldi-partijen in ons land bakkeleien over een kernuitstap, gaan de Nederlanders de andere weg op. Regeringspartij VVD van premier Rutte wil dat er drie tot tien nieuwe kerncentrales worden gebouwd en start een onderzoek.
Onze noorderburen denken opnieuw na over kernenergie, op initiatief van minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD). Hij bestelde een studie rond de mogelijkheden en beperkingen voor kernenergie in Nederland voor 2040. Dat rapport noemt kernenergie ‘een noodzakelijk onderdeel van de energiemix die nodig is om verdere klimaatverandering tegen te gaan’.
Die uitkomst van het Weense onderzoeksbureau is opvallend, omdat de meeste experts aanhalen dat nieuwe centrales niet rendabel zijn, nu hernieuwbare energiebronnen steeds goedkoper worden. Voorts wijzen de onderzoekers erop dat de aansluitingskosten van windparken en zonnepanelen een belangrijke rollen spelen. De aansluitkosten van één kerncentrale liggen lager dan die voor honderden zon- en windparken.
Schop in de grond rond 2025
De studie is koren op de molen van regeringspartij VVD, die al langer fan is van kernenergie. Kamerlid Mark Harbers pleitte dinsdag, nog voor de publicatie van het rapport, voor de bouw van drie tot tien nieuwe kerncentrales. ‘Het zou mooi zijn als de eerste schop rond 2025 de grond in gaat, zodat de eerste centrale in de jaren dertig kan worden geopend’, zei hij. Meteen startte de politieke partij ook een offensief op sociale media.
Coalitiepartner CDA sluit zich aan bij VVD en wijst op de klimaatambities die Nederland heeft. ‘We moeten richting 2050 klimaatneutraal worden en dan hebben we gewoon alles nodig: wind, zonnepanelen en dus ook kernenergie’, klinkt het daar. Vorige week nam de Tweede Kamer een motie van CDA, VVD, PVV en SGP aan, waarin gevraagd werd aan de regering om te onderzoeken hoe Nederland bedrijven warm kan maken om opnieuw in kernenergie te investeren.
Wet 2003
Tot vorig jaar, toen de regering besliste om in 2022 de gaskraan dicht te draaien, was kernenergie naar het achterplan verwezen. Met Borssele, in Zeeland, heeft Nederland één werkende kerncentrale die nog tot en met 2033 blijft werken. Die levert slechts 4 procent van de elektriciteit.
In ons land moeten de zeven kerncentrales tegen 2025 sluiten, als gevolg van een wet uit 2003. Binnen de Vivaldi-partijen is er – tot groot ongenoegen van N-VA – consensus om die afspraak te honoreren. En net nu roert de Europese Unie zich, want het plan om de bouw van gascentrales te subsidiëren, stuit op bezwaren van Eurocommissaris Margrethe Vestager.