NAVO stuurt Rusland krachtig signaal: 40 oorlogsbodems nemen deel aan trainingsmissie Baltische Zee

In de Baltische Zee startte zondag Baltops 22, een NAVO-missie die jaarlijks in het gebied plaatsvindt. 40 oorlogsschepen liggen voor anker in de haven van de Zweedse hoofdstad Stockholm, dat als uitvalsbasis dient voor de operatie. Toch is dit niet de enige reden waarom Stockholm werd gekozen.

Tijdens de training, die op 17 juni ten einde komt, trainen meer dan 7.000 mariniers, 76 vliegtuigen en 45 schepen uit veertien lidstaten en twee kandidaat-lidstaten (Finland en Zweden) samen. De Baltops-training (afkorting voor Baltic Operations) wordt sinds 1972 jaarlijks georganiseerd, en moet het NAVO-blok klaarstomen voor een mogelijke oorlog in dit gebied.

De eyecatcher in de haven van Stockholm was dit weekend toch de USS Kearsarge, een 257 meter lang amfibieschip van de Amerikaanse vloot. Samen met meer dan 40 andere schepen kozen de oorlogsbodems gisteren het ruime sop, op naar de Baltische Zee. De Zweedse marinefan Sofia Thulin kampeerde zondag bij de vaargeul en filmde de uittocht van heel wat marineschepen uit de haven van Stockholm.

De USS Kearsarge bij zijn uittocht uit Stockholm (Bron: Twitter Sofia ‘Greenish’ Thulin)

In vergelijking met de vorige edities is de vloot die deze keer deelneemt aan de missie wel beduidend groter. “Dit jaar is de oefening ongeveer 30 procent groter dan vorig jaar”, verklaarde Viceadmiraal Eugene Black, de commandant van de Amerikaanse vloot in Europa. “45 schepen en 76 vliegtuigen nemen deel, afkomstig uit 16 landen: 14 NAVO-lidstaten en twee nauwe partners”, deelde hij mee aan de aanwezige pers.

Kustlandingen

Ook Finland, dat dus net zoals Zweden in de loop van de komende maanden kan toetreden tot het defensieblok, leverde 200 mariniers aan de oefening. Tijdens de missie zullen landingen worden uitgevoerd op de kusten van Zweden en Duitsland, waarbij de zeemacht vuursteun moet bieden en gevechtsvliegtuigen de landingstroepen vanuit de lucht zal ondersteunen. De mariniers en piloten uit alle verschillende deelnemende landen zullen tijdens deze missie nauw moeten samenwerken om ze tot een goed einde te brengen.

Tijdens de training worden echter nog andere opdrachten van de NAVO-troepen getest, met name de onderlinge communicatie, het bestrijden van onderzeeërs en mijnen en medische evacuaties op zee. Bijna twee weken na de start op 5 juni zal de NAVO-vloot op 17 juni arriveren in de Duitse havenstad Kiel, waarna Baltops 22 ten einde komt.

Angel naar Rusland

De missie is dus an sich niets speciaals, aangezien de NAVO jaarlijks tientallen trainingsmissies organiseert doorheen Europa, en zelfs de wereld. Toch bevat Baltops 22 een angel, waarmee de NAVO richting Rusland zwaait. Zo is er de hele situatie in Finland en Zweden, twee landen die vroeg of laat tot de NAVO zullen toetreden, dik tegen de zin van het Kremlin. Dat dreigde er zelfs al mee om Finland binnen te vallen, en ook Zweden lijkt dan niet lang veilig te zijn.

Door de aanwezigheid van zo’n grote troepenmacht wil de NAVO natuurlijk ook een afschrikeffect creëren. De USS Kearsarge mag dan wel het grootste schip in de vloot zijn, maar de andere deelnemende schepen van de Amerikaanse marine mogen er bijna niet voor onder doen. Met het doklandingsschip USS Gunston Hall, het commandoschip USS Mount Whitney en de torpedobootjagers USS Gravely en USS Porter levert de US Navy in totaal vijf schepen met een minimumlengte van 150 meter.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20