Key takeaways
- Secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO verklaarde dat elke verschuiving van de focus van de VS naar Azië een gecoördineerde inspanning zou zijn.
- Er zijn geen onmiddellijke plannen voor een vermindering van de Amerikaanse troepen die in Europa gestationeerd zijn, ondanks berichten in de media die anders suggereren.
- Europese landen zijn aangespoord om hun defensie-uitgaven te verhogen om de doelstelling van 5 procent van het BBP te halen.
Europese bondgenoten zijn gerustgesteld over de toekomst van de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het continent. De secretaris-generaal van de NAVO, Mark Rutte, benadrukte dat elke verschuiving van de focus van de VS naar Azië een gecoördineerde inspanning zou zijn. Deze verklaring is bedoeld om de groeiende bezorgdheid binnen Europa over de trans-Atlantische eenheid weg te nemen, vooral gezien de recente kritiek van de Amerikaanse regering die er bij de Europese landen op aandringt om meer verantwoordelijkheid voor hun eigen verdediging op zich te nemen.
Ondanks berichten in de media die wijzen op een mogelijke vermindering van de Amerikaanse troepen die in Europa gestationeerd zijn, verduidelijkte Rutte dat er geen onmiddellijke plannen zijn voor een dergelijke terugtrekking. Hij erkende dat de Verenigde Staten vanwege hun status als supermacht in verschillende werelddelen actief moeten zijn. Het principe van transparantie en samenwerking binnen de alliantie werd benadrukt, zodat eventuele strategische aanpassingen gezamenlijk worden gemaakt.
Betrokkenheid van VS aan NAVO
Marco Rubio, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die het standpunt van de NAVO steunde, deed de berichten over troepenreducties af als overdreven, maar onderstreepte de noodzaak voor Europese landen om hun defensie-uitgaven te verhogen. Hij herhaalde de oproep aan NAVO-leden om 5 procent van hun BBP aan defensie te besteden, een aanzienlijke sprong voorwaarts ten opzichte van de huidige doelstelling van 2 procent waaraan geen enkel lid momenteel voldoet.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde de Amerikaanse betrokkenheid bij het bondgenootschap en benadrukte dat president Trump niet tegen de NAVO zelf is, maar eerder tegen een NAVO die niet over de nodige capaciteiten beschikt om aan haar verdragsverplichtingen te voldoen. Hij benadrukte de voortdurende actieve betrokkenheid van de Verenigde Staten binnen het bondgenootschap.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!