Navdy: nieuw gadget projecteert smartphone-scherm op uw voorruit

Navigatie-technologie betekent uiteraard een belangrijk hulpmiddel voor de autochauffeur, maar heeft ook een afleidende werking, aangezien de bestuurder de ogen van de weg moet wegdraaien om de informatie te raadplegen.

Dat probleem zou echter door een display van Navdy kunnen worden opgelost, want de informatie zou rechtstreeks in het gezichtsveld van de chauffeur worden geprojecteerd. Het apparaat kost 799 dollar. De technologie van Navdy werd twee jaar geleden al voorgesteld, maar er dienden nog een aantal verbeteringen te worden aangebracht. Het product is volgens Doug Simpson, chief executive van Navdy, nu klaar om op de commerciële markt te worden gebracht. Onder meer de duidelijkheid van de visuele informatie zou volgens het bedrijf gevoelig zijn verbeterd. De informatie wordt immers geprojecteerd met de voorruit als achtergrond en moet dan ook met het daglicht kunnen concurreren. De lichtintensiteit van het display is dan ook veertig keer sterker dan bij een smartphone.

Handgebaar

Op de apparatuur kan echter niet alleen voor navigatie beroep worden gedaan, want ook een aantal andere functies werden geïntegreerd. Onder meer kan Navdy een waarschuwing geven wanneer boodschappen of telefoonoproepen binnenkomen. Door een handsignaal kan de bestuurder aangeven de communicatie al dan niet te laten doorkomen. Ook kan de autobestuurder op Navdy beroep doen om onder meer door muziekbibliotheken te bladeren of de virtuele assistent Siri in te schakelen. Tevens zal het apparaat desgevraagd aan de chauffeur alle mogelijke informatie over de auto verstrekken. Joseph Gabbard, specialist augmented reality aan het Virginia Polytechnic Institute, erkent dat Navdy een stap in de goede richting is. “Er wordt nog altijd gezocht naar de optimale balans tussen communicatie en afleiding,” zegt hij. “Er zal altijd een risico blijven wanneer de aandacht van het verkeer wordt afgeleid.” “Dat geldt ook bij Navdy, maar de afleiding is alvast minder groot dan bij vele andere oplossingen.”

Concurrentie

Een attente lezer laat wezen dat reeds een veel goedkoper, maar niet minder verdienstelijk alternatief bestaat: Hudway Glass, die 69 dollar kost.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20