Nationale Bank kritisch over begrotingsplannen regering-De Wever: “Niet voldoende”

Nationale Bank kritisch over begrotingsplannen regering-De Wever: “Niet voldoende”
Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank – Bron: HATIM KAGHAT/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De Nationale Bank van België heeft zijn jaarverslag voorgesteld. Gouverneur Pierre Wunsch sprak zich daarbij ook uit over de plannen van de federale regering. Hij vreest dat ons land onvoldoende doet om het begrotingstekort te doen dalen.


Key Takeaways

  • Gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank vreest dat de besparingsplannen van de nieuwe federale regering niet voldoende zijn om het begrotingstekort onder de 3 procent van het bruto binnenlands product te krijgen.
  • Als ook Europa dat vindt, dreigt België volgens hem een slechtere rating te krijgen van kredietbeoordelaars, iets wat zeer nadelige gevolgen kan hebben voor de staatsschuld.
  • Minister van Begroting Vincent Van Peteghem (cd&v) verdedigt zich door te zeggen dat er wel zware inspanningen gedaan worden.

België zit al even op het strafbankje van de Europese Commissie. Reden daarvoor is ons te groot begrotingstekort. De regering-De Wever wil dan ook het tekort op onze begroting opnieuw onder de 3 procent van het bruto binnenlands product krijgen. Daarvoor is wel nog veel werk. Het tekort liep in 2024 op tot 4,6 procent van het bbp, nog eens 0,4 procent meer dan het jaar ervoor. Daarbij is het vooral zorgwekkend dat die stijging er komt door structureel te hoge uitgaven.

Nieuwe federale regering

Bart De Wever heeft in zijn meer dan zeven maanden als formateur altijd gehamerd op het feit dat de nieuwe federale regering 20 miljard euro moest besparen. Op papier is hij in die doelstelling geslaagd, al blijven er bij gouverneur Pierre Wunsch twijfels.

Wunsch ziet in de eerste plaats wel veel goede zaken, vooral op het vlak van pensioenen en de arbeidsmarkt. “Op dat vlak is de regering-De Wever moedig. Enkele structurele uitdagingen voor ons land zoals de krapte op de arbeidsmarkt of de kosten van de vergrijzing worden vrij ambitieus aangepakt. We merken ook dat de mensen niet altijd tevreden zijn”, legt hij uit bij VRT NWS.

Kredietbeoordelaars

Maar toch denkt Pierre Wunsch dat de plannen niet ver genoeg gaan. “Wij vrezen dat het niet genoeg zal zijn, zeker in vergelijking met wat Europa vraagt. De regering rekent op veel terugverdieneffecten en tegelijk wordt er niet erg veel bespaard. De groeinorm van 2 procent voor de gezondheidszorg bijvoorbeeld blijft behouden”, klinkt het.

Wunsch vreest vooral dat ook de kredietbeoordelaars zullen oordelen dat de plannen van de nieuwe Belgische regering niet ver genoeg gaan. In dat geval kan de kredietscore of rating van ons land dalen. Dat zegt iets over de betrouwbaarheid van de uitgever van een schuld, en kan dus een negatief gevolg hebben voor de rente die België moet betalen op zijn schulden. Aangezien de overheidsschuld van België hoog is, kan zo’n gestegen rente zeer zware gevolgen hebben.

Minister Van Peteghem

De uitspraken van Pierre Wunsch zijn niet in goede aarde gevallen bij minister van Begroting Vincent Van Peteghem (cd&v). Die reageerde bij VTM Nieuws kritisch op de uitspraken van de gouverneur van de Nationale Bank.

“De Nationale Bank vraagt ons al jaren om hervormingen door te voeren op het vlak van pensioenen, arbeidsmarkt en fiscaliteit. Die zitten allemaal in ons regeerakkoord. We gaan ze nu nog moeten uitvoeren, dat is de opdracht van de regering. We moeten vandaag niet nodeloos paniek zaaien. We leggen binnenkort afspraken met Europa om in een zevenjarig traject naar een begrotingstekort van 3 procent te gaan”, legt hij uit.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.