Jack Ma: ‘Namaak is vandaag beter dan het origineel’

Chinese namaak is vaak van betere kwaliteit dan het westerse origineel. Daardoor wordt het veel moeilijker om piraterij op de Chinese markt te ontmaskeren. Dat heeft Jack Ma, topman van het Chinese ecommerce-concern Alibaba, gezegd op een inversteerdersconferentie in het Chinese Hangzhou.

De problemen moeten volgens Ma bovendien gedeeltelijk aan de westerse merken zelf worden toegeschreven. “Om hogere winstmarges te bereiken hebben de grote westerse merken hun productie de voorbije decennia grotendeels naar Aziatische lageloonlanden overgeheveld,” verduidelijkt hij. “Daardoor konden echter ook die Aziatische leveranciers de nodige knowhow en expertise uitbouwen, tot ze uiteindelijk in staat waren zelf concurrerende producten op de markt te brengen. Daarbij worden de goederen meestal online rechtstreeks aan de consumenten aangeboden.”

Ongepast

Daarbij moet vaak worden vastgesteld dat die namaak zowel op het gebied van prijs als kwaliteit voor de consument interessanter is dan het originele merk. De problemen van de westerse merken kunnen volgens Ma niet worden gelinkt aan de namaakproductie, maar wel aan het nieuwe online zakelijke model. Jack Ma benadrukt anderzijds dat Alibaba voor de merkproducenten een belangrijke partner is in de strijd tegen piraterij. Constant zouden tweeduizend werknemers van Alibaba op de ecommerce-platformen op zoek zijn naar aanwijzingen van namaak. Onder meer Cao Lei, directeur van het China E-Commerce Research Center in Hangzhou, reageerde kritisch op de stellingen van Jack Ma. “De uitspraken zijn ongepast voor een figuur zoals Ma,” aldus Cao Lei. “Misschien kunnen zijn woorden gelden voor een aantal individuele dossiers, maar het is verkeerd om het fenomeen te veralgemenen.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20