De Amerikaanse president Biden zou behoudens een verrassing ten laatste dinsdag zijn officiële kandidatuur voor een tweede ambtstermijn aankondigen.
Naar een rematch Biden – Trump? Bloedarmoede bij de Democraten, terwijl Trump de Republikeinen gegijzeld houdt

Waarom is dit belangrijk?
Amerikaanse politiek blijft een bejaarde bedoening. De oudste president die de VS tot nog toe had was Ronald Reagan, die er op zijn 77ste de brui aan gaf. Als Biden een tweede ambtstermijn haalt, zal ie 86 zijn als hij afscheid neemt. Wint Trump, dan is die in 2028 ruim 82 jaar oud. Hoe kan het dat de meest dynamische economie in de wereld in de 21e eeuw straks moet kiezen tussen 2 mannen die de 80 voorbij of nabij zijn?In het nieuws. Dinsdag is het dag op dag exact 4 jaar geleden dat Joe Biden zich kandidaat stelde om Donald Trump op te volgen. Alles wijst erop dat hij zich dan opnieuw kandidaat zal stellen. Was Biden in de eerste weken van zijn kandidatuur zeker geen hoogvlieger, dan is dat ook vandaag niet het geval.
- Ruim 70 procent van de kiezers – waaronder 51 procent Democraten – vindt dat Biden zich geen kandidaat moet stellen, terwijl 60% hetzelfde denkt over Trump.
- Bidens kandidatuur weerspiegelt vooral de bloedarmoede in het Democratische kamp.
- Niemand is onder de indruk van vicepresident Kamala Harris.
- Marianne Williamson deed in 2020 al mee aan de Democratische voorverkiezingen. Ze gaf er nog voor de primaries van start gingen de brui aan.
- Robert Kennedy is een antivaxxer, die vooral op zijn achternaam kapitaliseert. De familie Kennedy heeft al aangegeven voor Biden te zullen stemmen.
Wat heeft Biden de voorbije twee jaar gerealiseerd?
Veel. 8 maanden nadat Joe Biden de Chips Act en de Inflation Reduction Act lanceerde, wordt in de VS zoveel geld geïnvesteerd dat een “industriële boom” onvermijdelijk lijkt.
- De cijfers zijn kolossaal. 200 miljard dollar aan aangekondigde projecten sinds augustus (waarbij een derde van het geld uit het buitenland komt),
- Het aantal megaprojecten (> 1 miljard dollar) is vergeleken met 2019 toegenomen met een factor 8.
- Bedragen die worden geïnvesteerd in kritieke sectoren naar de toekomst toe (batterijen, microprocessoren, enz.) zijn in dezelfde tijdspanne vermenigvuldigd met 20.
Amerika blijft de rijkste, meest productieve en meest innovatieve grote economie ter wereld. Volgens een indrukwekkend aantal maatstaven laat het andere landen steeds verder achter zich.
- In 1990 was Amerika goed voor een kwart van de wereldproductie. Dertig jaar later is dat aandeel vrijwel ongewijzigd, zelfs nu China aan economische macht heeft gewonnen.
- Tegenwoordig neemt Amerika 58 procent van het bbp van de G7 voor zijn rekening, tegen 40 procent in 1990.
Uiteraard is niet alles Bidens verdienste, maar hij hoopt in de aanloop naar november 2024 wel op deze stand van zaken te kapitaliseren. Dat betekent: grote investeringen, zichtbare infrastructuurwerken en honderdduizenden nieuwe jobs.
Op naar een rematch Biden-Trump?
Democraten hopen natuurlijk dat Trump de Republikeinse kandidaat wordt, want de Republikeinen worden zonder meer gegijzeld door Trump.
- Zo’n 35 procent van de Republikeinen zal altijd voor hem stemmen. Ondanks of misschien wel vanwege het twintigtal rechtszaken waarin hij momenteel betrokken is.
- Republikeinen die Trump willen kloppen zullen hem frontaal moeten aanvallen? Maar wie kan dat en hoe gaan ze dat doen? De overgehypte Ron DeSantis krijgt in zijn eigen staat Florida vandaag exact de steun van 1 volksvertegenwoordiger, Trump heeft er al 11 achter zijn naam.
49 procent van de kiezers identificeert als “onafhankelijke”

Wat zijn de kansen van beiden? 49 procent van de Amerikaanse kiezers identificeert zich vandaag als onafhankelijke vs. 25 procent Democraten en 25 procent Republikeinen.
- Men krijgt een beetje een situatie zoals in Frankrijk. Alles wat zich op links en in het centrum bevindt stemde er op Macron eerder dan op Le Pen. Ook hier zullen centrum-onafhankelijken makkelijker hun stem aan Biden geven dan aan Trump.
- Trump zorgde in 2016 voor de verrassing door Hillary Clinton te kloppen, maar het aantal mensen dat een negatieve indruk van hem heeft is sinds 2021 nooit onder de 50 procent gedaald. Trump blijft dus erg populair bij de basis, maar is een politieke tijdbom bij de rest van het kiezerkorps.
- De Republikeinen hebben sinds 2004 niet één keer de popular vote gewonnen.
- Ook… Trump heeft alle verkiezingen sinds 2016 verloren. De midterms in 2018 en de presidentsverkiezingen in 2020. Hij was ook de stoorzender die de verwachte ‘red wave’ van de Republikeinen bij de midterms van 2022 transformeerde in een pyrrusoverwinning.
- De grootste uitdaging voor Biden ligt erin om de mensen die voor hem stemden in 2020 opnieuw naar het stemhokje te krijgen.
- Tenslotte zal de stembusslag opnieuw in een klein aantal staten beslist worden. Biden had in 2020 wel 7 miljoen stemmen meer dan Trump. Toch waren het de amper 44.000 stemmen die hij op overschot had in Georgia, Arizona en Wisconsin die hem de overwinning in het Kiescollege gaven.
