De Europese Commissie heeft plannen voor een verder verbod op plastic verpakkingen en nieuwe eisen voor fabrikanten. Dat zegt Virginijus Sinkevicius, Europees commissaris voor Omgeving en Oceanen, aan de Duitse krant Die Welt.
De Europese Unie steekt een tandje bij in de strijd tegen plastic. Vanaf 2021 is het niet meer toegelaten om plastic wegwerpbestek, borden, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes te gebruiken, omdat er duurzame alternatieven bestaan. En nu denkt Europa na over een uitbreiding van dat verbod, naar plastic verpakkingen.
Milieuschade van 22 miljard
‘We willen de regels rond plastic voor eenmalig gebruik absoluut uitbreiden en we onderzoeken momenteel in welke richting dat mogelijk zou zijn’, zegt Sinkevicius. ‘Een belangrijke stap zou bijvoorbeeld het verbieden van plastic verpakking zijn. Of misschien het opleggen van een verplichting om gerecycleerd plastic te gebruiken.’
Volgens persagentschap Bloomberg bedreigt nieuwe Europese wetgeving in die richting een markt van meer dan 10 miljard dollar. Maar Europa wees bij de voorstelling van het verbod op wegwerpplastic al op de milieukosten van plastic. ‘Deze wetgeving vermindert de rekening van de milieuschade met 22 miljard euro. Dat zijn de geschatte kosten van vervuiling in Europa tot 2030’, klonk het bij Europees parlementslid Frédérique Ries (MR).
Microplastic op agenda
Die milieukosten zijn voornamelijk afkomstig van zeevervuiling. De Commissie berekende eerder al dat plastic instaat voor 80 procent van het zwerfvuil op zee. Overblijfselen van plastic worden bovendien gevonden in dieren, zoals schildpadden, zeehonden, vissen en schaaldieren.
Verder onderzoekt de Europese Commissie nog manieren om het gebruik van microplastic bij bandenfabrikanten en cosmeticaproducenten te verminderen. ‘Dat staat ook op onze agenda. Tegen het einde van het jaar zullen we een lijst hebben van alle producten die microplastics bevatten’, zegt Sinkevicius nog aan Die Welt.