Na Europa ook Chili getroffen door grootschalige natuurbranden: minstens 24 doden en bijna 1000 gewonden

In Chili hebben brandweerlieden afgelopen week tientallen bosbranden bestreden in een poging om een van de ergste natuurrampen in jaren onder controle te krijgen. Het dodental steeg tot ten minste 24 en er vielen bijna 1.000 gewonden.

De essentie: De branden hebben een gebied van ongeveer 270.000 hectare verwoest. Onderwijl belemmert een hittegolf met recordtemperaturen van meer dan 40 graden Celsius de inspanningen van brandweerlieden.

 • In drie dunbevolkte centrale regio’s – Araucanía, Biobío en Ñuble – waar veel druiven-, appel- en bessenboerderijen en grote stukken bos liggen, is door president Gabriel Boric de noodtoestand uitgeroepen. De gebieden bevinden zich op zo’n 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago.
 • De Chileense minister van Binnenlandse Zaken, Carolina Tohá, zei dat alleen al vrijdag 76 nieuwe branden waren uitgebroken, en voegde eraan toe dat het door de recordtemperaturen erg moeilijk was om de uitbreiding van de branden te stoppen.
  • De minister suggereerde ook dat de branden moeten dienen als een zoveelste wake-up call over de gevolgen van klimaatverandering.
  • “De evolutie van de klimaatverandering toont ons telkens weer dat deze een centrale plaats inneemt en een impact kan hebben die we veel meer moeten internaliseren”, zei de minister. “Chili is een van de landen met de grootste kwetsbaarheid voor klimaatverandering, en dit is geen theorie maar praktijkervaring”.
 • Tohá zei daarnaast dat Spanje, de VS, Argentinië, Ecuador, Brazilië en Venezuela hulp hebben aangeboden, waaronder vliegtuigen en brandweerlieden.
 • Volgens president Boric zijn er aanwijzingen dat sommige branden waren veroorzaakt door afvalverbrandingen.

De achtergrond: Ook Europa had afgelopen zomer last van grootschalige natuurbranden.

 • In totaal werd een regio tweemaal zo groot als Luxemburg verwoest. 
 • Hittegolven en droogte zorgden ervoor dat branden zich sneller verspreidden en langer konden branden. Het warmere weer onttrok vocht aan de vegetatie, waardoor deze veranderde in droge brandstof.
 • Om het flink toegenomen aantal natuurbranden te beheersen is de Europese Unie begonnen met de aanschaf van meerdere blusvliegtuigen, die beschikbaar zullen worden gesteld voor de verschillende lidstaten.

(nd)

Meer