Na de quarantaine, het vuur: overvol vluchtelingenkamp Moria in de as gelegd

Moria, een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos, is uitgebrand. Normaal huizen er zowat 13.000 mensen in het kamp, dat is vier keer meer dan de capaciteit. Vorige week werd er ook Covid-19 vastgesteld in Moria.

Er zwerven vandaag zeker 12.000 vluchtelingen rond op Lesbos. Het vluchtelingenkamp waar de mensen tot vijf jaar lang woonden, is deze nacht volledig in vlammen opgegaan. Moria, zo heet de plaats waar het vluchtelingenkamp was opgezet, is berucht omdat het overbevolkt was. Het is momenteel niet duidelijk hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen.

13.000 mensen opnieuw op straat

De brand zou op verschillende plaatsen aangestoken zijn door de bewoners zelf. Andere bronnen zeggen dat Griekse eilandbewoners verantwoordelijk zijn voor de brand. Wellicht uit frustratie, klinkt het bij hulporganisaties ter plaatse. De situatie voor de ruim 12.000 inwoners was er al erbarmelijk, het kamp kan eigenlijk maar 3.000 mensen op een hygiënische manier herbergen.

Dat bleek een probleem te worden toen er vorige week Covid-19 werd vastgesteld in het kamp. Intussen zijn er 35 besmettingen geregistreerd. Door die overbevolking leverde dat meteen een strikte quarantaine op. De bewegingsvrijheid van de mensen in het kamp was daarom al sterk beperkt, er was een lockdown ingesteld.

De brand heeft de al slechte voorzieningen volledig in de as gelegd. Op beelden is te zien hoe de vlammen huizenhoog oplaaien en hoe het vuur tenten en wooncontainers opvreet. Intussen zijn de vluchtelingen opnieuw op pad, de meeste worden bewaakt door de politie op een weg naar Mytilene. Dat is het dichtstbijzijnde stadje.

Terugkeer?

Een terugkeer is, gezien de ravage, zowat volledig uitgesloten. Vandaag komt de Griekse ministerraad samen over de crisis, zij moeten een oplossing zoeken voor de 12.000 daklozen.

Moria is een vluchtelingenkamp dat in zijn vijfjarig bestaan al veel kritiek heeft gevangen. De meeste mensen die er terecht komen, zijn op de vlucht voor de oorlog in Irak, Syrië, Afghanistan of D.R. Congo.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.