Na de borsten nu de kin: snelst groeiende trend in de plastische chirurgie zijn kin-operaties

Kinimplantaten – of “kinplantaten” – zijn de snelst groeiende trend in de plastische chirurgie. Het aantal kinoperaties in de VS steeg in 2011 meer dan het aantal borstoperaties, Botox-behandelingen en liposucties gecombineerd.

Experts denken dat de trend deels te wijten is aan het toegenomen gebruik van videoconferenties op de werkvloer. Deze praktijk zorgt ervoor dat vrouwen meer dan vroeger focussen op hun uiterlijk.

In 2011 werden in de VS meer dan 20.000 kin-ingrepen uitgevoerd. Patiënten zijn meestal de 40 voorbij, maar er zijn ook twintigers die gemiddeld 3.600 euro betalen voor de operatie.

De twee meest populaire kinoperaties zijn mentoplastieën en maxillofaciale operaties. De eerste verkleint de kin en de laatste verzet de kaak. Meestal duren de ingrepen niet langer dan een paar uur en kunnen de patiënten de dag zelf nog terug naar huis.

De voorzitter van de Amerikaanse Organisatie voor Plastische Chirurgen (ASPS), Dr. Malcolm Roth, beschouwt de trend als een poging van mensen om hun jeugdige look te herstellen, omdat de kin- en kaakregio één van de eerste plaatsen zijn waar ouderdom zich manifesteert. Meer en meer mensen zien zichzelf in close-up op video chats, en worden dan geconfronteerd met een kaaklijn die niet meer zo scherp is als ze zouden willen.

Dr. Antell bestudeerde de profielen van chief executives en merkte op dat ze gemiddeld groter en aantrekkelijker zijn dan de meeste mensen, en ook dat ze gewoonlijk een sterkere kin hebben. Het resultaat hiervan is dat mensen onbewust sterkere kinnen associëren met autoriteit, zelfvertrouwen en betrouwbaarheid.

Ook andere chirurgische ingrepen zijn enorm in opmars in de VS: lipoperaties namen in 2011 met 49% toe tegenover 2010 en kaakimplantaten met 47%. De populariteit van kinoperaties steeg echter het meest, met 71% tegenover 2010. In het VK en Europa is de procedure nog niet zo populair als in de VS, maar ook hier verwachten experts dat de vraag de komenden drie jaar enorm zal toenemen.