In het VK lijkt er geen dag meer voorbij te kunnen gaan zonder dat de premier in opspraak komt. De premier of zijn echtgenote Carrie Johnson deze keer. Een artikel over Johnsons echtgenote, dat zaterdagochtend op pagina 5 verscheen in de eerste druk van de Times of London, was in latere edities gewoon verdwenen.
Het artikel is van de hand van Times-senior writer Simon Walters. Hij is ook de journalist die het schandaal rond de renovatie van de ambtswoning van de premier aan het licht bracht. Johnson zou toen vier keer meer dan het toegewezen bedrag hebben uitgegeven. Ook de bron van de daarvoor ingezette fondsen blijft onduidelijk.
Maar Simons schrijft nu dat Boris Johnson in 2018 probeerde zijn toenmalige minnares Carrie Symonds tot zijn stafchef op het ministerie van Buitenlandse Zaken te promoten. Een functie die Engelse belastingbetalers jaarlijks 100.000 pond kost. Het bericht werd niet alleen uit de Times gehaald; het verhaal werd ook op de website MailOnline gepubliceerd, om kort daarna te worden verwijderd.
Het is niet de eerste keer dat Downing Street 10 beschuldigd wordt van pogingen om verhalen met kritiek op Carrie te doen verdwijnen. Kranten kunnen politieke artikelen altijd corrigeren, maar ze volledig verwijderen gebeurt zelden.
Politieke druk vanuit Downing Street 10
In Londen wordt nu de vraag gesteld of Downing Street 10 politieke druk op de Times en MailOnline heeft uitgeoefend. De auteur van het stuk blijft alvast ‘100 procent’ achter zijn verhaal staan. Volgens Simon Walters heeft “op geen enkel moment” iemand van No. 10 “een on-the-record ontkenning van enig element van het verhaal” aangeboden.
Volgens de diensten van de premier zouden zowel het vermeende werkaanbod als Walters’ beweringen “onwaar zijn”. Merkwaardig genoeg was het verhaal al bekend. Het werd uitvoerig beschreven in Michael Ashcroft’s biografie van Carrie. Dat boek verscheen eerder dit jaar. De Daily Mail maakte er zelfs een speciale reeks rond.