N-VA haalt Nederlands in het onderwijs aan als stokpaardje

In de N-VA-nota over onderwijs ligt de focus voornamelijk op het bevorderen van het Nederlands, een gekend punt van de Vlaams-nationalisten. Of cd&v en Vooruit hierin mee willen gaan, valt nog te bezien.

Gelezen: De Standaard kon de volledige nota over onderwijs inkijken.

  • Daarin staat als opmerkelijkste voorstel dat N-VA “de schooltoeslag en/of de sociale toeslag” wil koppelen aan “de bereidheid van ouders om Nederlands te leren”. Eerder bleek al dat de nota het opvoeden grotendeels aan de ouders wil overlaten. Dat de ouders Nederlands moeten leren wordt op die manier verbonden aan extra geld voor hun kinderen. Want wie zijn kinderen inschrijft op een Nederlandstalige school, moet zelf ook de taal voldoende spreken of leren, redeneert de N-VA.
  • Bij de andere twee partijen is tegenkanting te horen. Een onderhandelaar vindt dat N-VA “heel ver” gaat, noteert De Standaard. Men vreest dat kinderen op die manier kansen worden ontnomen.
  • De N-VA heeft ook andere maatregelen bedacht die de focus op het Nederlands leggen. Leerlingen die de lagere school verlaten met een onvoldoende kennis van het Nederlands zouden in het secundair onderwijs drie extra lesuren opgelegd kunnen krijgen. Of die regel de eindstreep van de onderhandelingen haalt, is nog onzeker.
  • Ondertussen blijft Vooruit ijveren voor gratis schoolmaaltijden. Uit de nota werd eerder al duidelijk dat N-VA dat niet ziet zitten. Het is opnieuw aan de ouders om gezonde voeding te stimuleren, klinkt het. Bovendien vragen zowel cd&v als N-VA zich af of dat niet meer werklast geeft voor leerkrachten en directies. Ze hopen dat Vooruit kan leven met een tussenoplossing waarbij niet elk kind een warme maaltijd krijgt aangeboden, maar een kleine groep leerlingen die dat het hardste nodig hebben.
  • Verder wil de Vlaamse regering straks meer invloed hebben op de onderwijskoepels en de inspectie. Ook Vooruit is voorstander van dat idee. Desalniettemin vinden cd&v en Vooruit dat de nota nog altijd een te grote N-VA-signatuur draagt.

Deadline op 23 september?

Om te volgen: Er moeten nog wat breekpunten opgelost worden.

  • Dinsdagavond liepen de besprekingen over onderwijs zo lang uit dat de onderhandelaars niet toekwamen aan een ander thema van ontslagnemend minister Ben Weyts (N-VA), dierenwelzijn.
  • Er werd besloten om de moeilijke knopen die nog doorgehakt moeten, worden, te verplaatsen naar volgende week. Vanaf dinsdag nemen de hoofdonderhandelaars opnieuw de struikelblokken door. Gehoopt wordt dat er snel een evenwichtig akkoord komt, maar de partijen zijn optimistisch. Het liefst lukt het om met een Septemberverklaring een regeerakkoord voor te stellen. Formateur Matthias Diependaele (N-VA) heeft dan nog tot 23 september.