Muur maakt Trump tot de gevangene van zijn basis

De belofte om een muur te bouwen langs de Amerikaans-Mexicaanse grens heeft van president de gevangene van zijn eigen basis gemaakt.

De Amerikaanse president Trump weigert een tijdelijk budget goed te keuren waardoor de overheid tot februari haar werknemers kan blijven betalen. In dat budget is namelijk geen geld voorzien voor de bouw van een muur langs de Mexicaans-Amerikaanse grens. Trump had eerder nog gezegd graag een ‘government shutdown’ voor zijn rekening te nemen, indien er geen geld wordt vrijgemaakt voor de bouw van die muur. 

Een ‘non-starter’

Maar de kans dat de Democraten alsnog voor zo’n voorstel vallen, krimpt met de dag. Vooral omdat de Democraten op 3 januari opnieuw de meerderheid zullen vormen in het Huis voor Afgevaardigden, nadat ze bij de tussentijdse verkiezingen ruim 40 zetels heroverden. Na die datum krijgt Trump het nog een pak moeilijker om de grootste van zijn verkiezingsbeloftes te realiseren. Maar ook in de Senaat heeft Trump 60 van de 100 stemmen nodig voor de 5 miljard die hij voor zijn muur wil. Wat betekent dat ook daar nog altijd een groep Democraten met de Republikeinen mee moeten stemmen. Maar voor de Democratische leiding is een muur gewoon een ‘non-starter’.


© Getty Images

“Een president zonder ruggengraat in een land zonder muur”

Eerder deze week leek het er nog op dat Trump zijn eis zou laten schieten, maar de voorbije 24 uur krijgt hij met zo veel weerstand uit eigen rangen af te rekenen, dat de kans dat een kwart van alle ambtenaren – en dat zijn er vele honderdduizenden – zich maandag niet op het werk moeten melden met het uur groeit.

“Build the Wall” begon ooit als een wat twijfelachtige slogan, maar was eind 2016 uitgegroeid tot de belangrijkste belofte uit de Trump-campagne. De president wordt nu door die eigen belofte gegijzeld. Zijn supporters -die massaal aanwezig zijn op Twitter – lieten geen gelegenheid voorbijgaan om hem daar de voorbije dagen aan te herinneren.


© Getty Images

‘WALL STALL. TRUMP IN RETREAT’

De uiterst-rechtse stokebrand Ann Coulter (foto boven – 2,1 miljoen volgers op Twitter) publiceerde donderdag een voor Trump vernietigend opiniestuk met de alleszeggende titel ‘Gutless president in wall-less country‘ (“een president zonder ruggengraat in een land zonder muur”). Trump zou ‘the American people’ voor de gek hebben gehouden, schreef Coulter, en de campagnebelofte om een muur te bouwen zou niets meer zijn dan een leugen.

Naast de bekende nieuwsaggregator Matt Drudge, die 9 keer op 10 de kant van de president kiest, en woensdag ‘WALL STALL. TRUMP IN RETREAT’ op zijn site blokletterde, spaarden ook Breitbart, Fox News en de conservatieve talkshowhost Rush Limbaugh hun kritiek op de president niet. Trump ‘de held’ werd nu plots de gevangene van zijn ‘volgers’.

Oorlogsveteraan haalt 6 miljoen dollar op voor bouw van de muur

Dat ‘de muur’ wel degelijk bij de basis leeft, mag blijken uit een door Brian Klolfage, een 37-jarige oorlogsveteraan, gestarte crowdfundingcampagne op GoFundMe. Die is er op enkele dagen in geslaagd 11 miljoen dollar op te halen bij 180.000 mensen. Zijn einddoel is 1 miljard dollar. “Als de 63 miljoen mensen die voor Trump hebben gestemd elk 80 dollar geven kunnen we de muur bouwen”, zegt Kolfage, die ook schrijft dat de Democraten ‘alles zullen in het werk stellen ’ om de bouw van de muur te verhinderen. “Die zien Trump nog liever falen dan dat ze de VS zien slagen”, aldus nog de oorlogsveteraan.

Maar met zijn chaotisch beleid inzake Syrië [waar hij donderdagochtend buiten het medeweten van het minsterie van Defensie aankondigde 2.000 soldaten uit de oorlogszone terug te zullen trekken, wat later op de dag ook nog leidde tot het ontslag van minister van Defensie Jim Mattis] en de muur [waar hij op één week drie keer van mening veranderde], kiest Trump opnieuw voor de ultra-korte termijn. Steeds meer Republikeinen beginnen zich vragen te stellen bij het beleid dat in het Witte Huis wordt gevoerd.  

Of zo’n muur efficiënt is speelt geen rol meer

Twijfels die worden gedeeld door de financiële markten die donderdag opnieuw een uppercut incasseerden en nu op hun laagste stand in 14 maanden noteren. 

Maar Trump blijft dus hameren op de muur. Ook hij weet dat er vandaag veel efficiëntere middelen zijn om een grens te beschermen tegen illegalen dan een muur. Technologie bijvoorbeeld, om te voorkomen dat een derde van de illegalen die de VS per vliegtuig binnenkomen langer blijven dan hun visa dat toelaat. Of E-verify, een systeem dat werkgevers toelaat via internet de visa van hun sollicitanten te controleren vooraleer ze hen werk aanbieden.

Maar of zo’n muur nu efficiënt is of niet kan Trump eigenlijk al lang niet meer schelen. Hij wil die muur omdat hij zijn basis beloofd heeft dat die muur er zal komen en die basis hem nu gegijzeld houdt.

Meer