“Als de goeroe van een sekte”: Apple-medeoprichter Steve Wozniak valt Elon Musk aan

Weggegooid geld”: Wozniak is teleurgesteld dat zijn Tesla niet zelf rijdt. Hij valt Musk aan en beschuldigt hem van oneerlijkheid. Hij zou “als de goeroe van een sekte” zijn en er misbruik van maken, in tegenstelling tot Steve Jobs, de oprichter van Apple.

De feiten: Apple medeoprichter Steve Wozniak neemt het op tegen Elon Musk.

 • Op de set van CNBC beantwoordt “Woz” de vraag of Musk kan worden vergeleken met de iconische oprichter van Apple, wijlen Steve Jobs.
  • “Hebben zij dezelfde plaats in het pantheon van grote ondernemers?”, vraagt een journalist van CNBC. Wozniak antwoordt volmondig “nee”.
 • Maar de twee zijn toch vergelijkbaar, vervolgt hij (hoewel hij dat niet graag zegt, tempert hij, want “Steve Jobs is een vriend”): “Ik classificeer ze als mensen die goed kunnen communiceren, die gezien willen worden als de belangrijke persoon en als de goeroe van een sekte. Veel mensen zullen hen volgen, wat ze ook zeggen.”
 • Hij voegt eraan toe dat dit een slechte zaak is. Vooral als het misbruikt wordt. Want daar zou het verschil tussen de twee zakenlieden liggen: eerlijkheid. Elon Musk zou een oneerlijk persoon zijn, terwijl Steve Jobs “je zou kunnen vangen en je hem laten volgen”, maar zonder een leugenaar te zijn.

Zijn Tesla rijdt niet vanzelf

De bron van het probleem: Tesla’s automatische piloot, de Autopilot.

 • Je moet teruggaan naar 2016 om te achterhalen wat Wozniak tegen Musk heeft. Hij had toen “veel geld betaald” om radar en camera’s aan zijn Tesla toe te voegen, nadat Musk had beloofd dat die tegen het einde van dat jaar volledig zelfstandig zou kunnen rijden, herinnert hij zich.
  • Maar dat was niet het geval, zelfs niet nadat hij het jaar daarop een bedrag van 50.000 dollar in verdere verbeteringen had gestoken.
  • “Ze hebben veel geld van me gestolen, met dingen die ze zeiden waarvan ik dacht dat ze waar waren.”
 • Tesla werd aangeklaagd voor valse reclame over dit “autonoom” rijden. In werkelijkheid gaat het meer om een rijassistent dan om een echte automatische piloot. Het bedrijf wordt in de gaten gehouden door de Amerikaanse instantie voor verkeersveiligheid, dat een dossier heeft over alle ongelukken die tijdens het gebruiken van de Autopilot-functie gebeurden.

Dan toch iets positiefs

Maar toch: Wozniak heeft wel wat positiefs te zeggen over Elon Musk.

 • Tesla’s  zijn goede auto’s, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat de elektrificatie van het wagenpark veel sneller gaat dan eerder werd voorspeld dankzij Elon Musk.

De flashback: Het is niet de eerste keer dat ‘Woz’ een merk en zijn leider met de grond gelijk maakt. Een jaar geleden was hij Meta en Facebook aan het afkraken.

(as)

Meer